BiH
2

Usvojene izmjene Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala je prijedlog ovog zakona s tri usvojena amandmana.

Izmjenama Zakona definirano je da će sve poslove na pripremi i izgradnji objekta Zavoda vršiti Jedinica za implementaciju projekta, kao upravna organizacija u sastavu Ministarstva pravde, te Upravni i Nadzorni odbor, u okviru svojih nadležnosti.

Također je navedeno i da Jedinica za realizaciju projekta, Upravni odbor i Nadzorni odbor prestaju s radom nakon izvršenog tehničkog prijema objekata Zavoda o čemu će, na prijedlog ministra, odluku donijeti Vijeće ministara BiH.

S obzirom na to da je Dom naroda usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na tekst koji je ranije usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda nije prihvatio negativan Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te je komisija zadužena da sačini novi izvještaj.