{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene izmjene Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije

F
22.5.2013. u 13:36
0
2
Usvojene izmjene Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije
0
Usvojene izmjene Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji su predlagači delegati Borjana Krišto, Staša Košarac i Sulejman Tihić.
Predloženim rješenjima precizirane su određene odredbe, pozicija i uloga Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, delegati nisu prihvatili amandman koji je predložio Halid Genjac, a koji je predviđao brisanje odredbe koja definira da Komisija ima i nadležnost da razmatra izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja Agencije.

Genjac je, obrazlažući predloženi amandman, kazao da je prijedlogom izmjena i dopuna zakona data Komisiji nadležnost da, između ostalog, razmatra i izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

- S obzirom na to da, prema Poslovniku, komisije za finansije i budžet i jednog i drugog doma imaju u nadležnosti razmatranje revizija, izvještaja i općenito pitanja vezana za budžet, ako ostane ovako kako je predloženo, onda će dvije komisije biti nadlžene za razmatranje izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Agencije za prevenciju korupcije.

Mislim da nema potrebe da ova komisija ima tu nadležnost, nego da općenito Komisija za finansije i budžet razmatra izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja svih institucija pa i ove agencije - kazao je Genjac, čiji amandman ipak nije usvojen.

S obzirom na to da je Dom naroda usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na tekst koji je ranije usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u istom tekstu kako ga je ranije usvojio Predstavnički dom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: