{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH

F
8.9.2015. u 19:47
0
3
Usvojene aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH
0
Usvojene aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o poduzetim aktivnostima s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije.
Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da Vijeću ministara BiH dostavi na razmatranje Prijedlog odluke o oslobađanju Javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa u BiH i komercijalnih TV stanica u BiH od obaveze plaćanja državnog doprinosa za korištenje radiofrekventnog spektra.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da revidira i dostavi Vijeću ministara:
- Prijedlog odluke o upotrebi dijela sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za Univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme za 2011. godinu i 2012. godinu za finansiranje druge A faze Projekta digitalizacije mikrovalnih veza Javnih RTV servisa u BiH
- Prijedlog odluke o upotrebi dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH za finansiranje druge B faze Projekta digitalizacije mikrovalnih veza Javnih RTV servisa u BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa je zaduženo da imenuje Komisiju za nabavku digitalnih mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH – II faza. Također, Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da razmotri: mogućnost prelaska sa standarda DVB-T na standard DVB-T2, prateći tehnološki naredak, a s ciljem pomoći komercijalnim TV stanicama, te način na koji će biti subvencionirano stanovništvo BiH za nabavku ST boksova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Ugovora s Centru za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana - WISE i Prijedlog ugovora, koje će dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za postpisnika Ugovora predloži ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Uspostava Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana - WISE planirana je u Regionalnoj naučnoj strategiji za zapadni Balkan, koja je usvojena na Ministarskoj konferenciji u Zagrebu u oktobru 2013. godine. Centar za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana - WISE ima za cilj jačanje regionalnih istraživačkih, inovacionih i tehnoloških sistema, pružanje podrške, savjetovanje, davanje informacija i preporuka državama, javnim i privatnim institucijama, nevladinim organizacijama i svim drugim relevantnim učesnicima.

Također, cilj mu je jačanje saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou radi poboljšanja istraživačke i inovacione klime zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: