{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH

9.9.2015. u 13:29
35
6
Aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH
35
Aktivnosti s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH
RTV dom (Foto: Klix.ba)
Na 22. sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 08.09.2015. godine na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH usvojena je Informacija o poduzetim aktivnostima s ciljem ubrzanja procesa digitalizacije u BiH.
Informacija i predloženi zaključci su rezultat saradnje ministarstva sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH i sastanaka na najvišoj razini dvije institucije tokom kojih su definirani određeni pravci djelovanja kako bi se ublažile negativne posljedice kašnjenja uvođenja digitalnog emitiranja.

U narednom razdoblju, ministarstvo komunikacija i prometa BiH će dostaviti na usvajanje Vijeću ministara BiH Prijedlog odluke o oslobađanju Javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa u BiH i komercijalnih TV stanica u BiH od obaveze plaćanja državnog doprinosa za korištenje radiofrekventnog spektra.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će također imenovati Povjerenstvo za nabavu digitalnih mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH – II faza, i razmotriti mogućnost prelaska sa standarda DVB-T na standard DVB-T2, prateći tehnološki napredak, a s ciljem pomoći komercijalnim TV stanicama, te razmotriti način na koji će biti subvencionirano stanovništvo BiH za nabavu ST boksova.

Također, Ministarstvo trenutno privodi kraju aktivnosti oko preuzimanja ostatka digitalne opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije, te početka instaliranja iste opreme na objekte širom BiH. Očekuje se da će testni signal biti pušten u naredna tri mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: