BiH
12

Novi sastanak o uvođenja digitalnog TV signala donosi korak naprijed?

FENA
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavko Matanović održao je radno-konsultativni sastanak s predstavnicima tri javna RTV servisa, Upravnog Odbora Javnog RTV sistema, te predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije BiH na temu uvođenja digitalnog TV signala.

Sastanak je upriličen nakon niza bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani s predstavnicima javnih RTV servisa i regulatora u proteklom periodu.

Poduzimajući radnje ka prevazilaženju višegodišnje blokade u procesu digitalizacije, Ministarstvo je predočilo nacrt ugovora kojim bi se uzajamno regulisali prava i obaveze sva tri javna RTV servisa u smislu vlasništva, korištenja i održavanja digitalne opreme, što je do sada bio jedan od ključnih problema u realizaciji ovog projekta.

Na kraju sastanka svi učesnici su saglasni da je napravljen iskorak, te da uz određene dorade dokumenta i podršku Vijeća ministara BiH može vrlo skoro doći do montiranja kompletne opreme iz prve faze emitovanja digitalnog signala i njenog puštanja u rad.

Ministarstvo će, kao i u proteklom periodu od sazivanja novog saziva Vijeća ministara, nastaviti pružati stručnu i drugu pomoć javnim emiterima kako bi se prevazišli dosadašnji problemi, te ispunile međunarodne obaveze koje je BiH preuzela još 2006. godine u vezi prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.