BiH
65

Do kraja godine testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas potpisan ugovor o međusobnim pravima i obavezama u vezi s raspodjelom i predajom u vlasništvo opreme nabavljene unutar Prve faze projekta digitalizacije prenosne i emisijske mreže Javnog RTV servisa u BiH.

Ugovor su s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Slavkom Matanovićem potpisali direktor BH Radija 1 Milan Trivić, generalni direktor RTRS-a Draško Milinović i generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

Matanović je napomenuo da je riječ o prvoj fazi digitalizacije te da će se raspoređena oprema koristiti u tačno određene svrhe.

"Oprema će se koristiti radi uspostave sistema koji će omogućiti gledanje programa u svakom dijelu BiH. Ovaj ugovor pokazuje da je moguć konsenzus te da je moguće dogovoriti se o nekim stvarima koje su bitne za ovu oblast", rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Direktor BH Radija 1 je istakao kako do dogovora među članicama Javnog servisa BiH nije bilo jednostavno doći, ali kako je napokon dostignuta ključna tačka koja će omogućiti drugačiji razvoj javnog servisa.

"Najveću korist od svega ovoga, od tehnološkog razvoja za kojim zaostajemo, imat će naši slušaoci i gledaoci na cijeloj teritoriji ove zemlje. Naša je obaveza da pružimo najbolji mogući proizvod, kvalitet signala i kvalitet programa. Također, ovo je početak koji će unijeti revoluciju u novinarski rad", objasnio je Trivić.

Džemal Šabić je podsjetio na prošle pokušaje pokretanja procesa digitalizacije koji su onemogućeni zbog loše politike. Ipak, kako sam kaže, za ljubav nikad nije kasno.

"Ovim pravimo potez koji će ubrzati naredni korak koji će biti suštinski važan za sve stanovnike koji će vidjeti raskoš mogućniosti i kvalitet kojem sada građani često opravdano zamjeraju. Postoji jedan dobar zrak unutar Javnog servisa i konstruktivna atmosfera u odnosu na resorno ministarstvo koje se nažalost u dosadašnjem periodu maćehinski ponašalo prema javnim servisima. Bitno je i kako postaviti RTV taksu čime bi se jednom javni servisi napokon postavili na svoje mjesto, onako kako to funkcioniše u razvijenom svijetu. Ako to napravimo, odna će i preostale faze digitalizacije ići brzo", objasnio je Šabić.

Njegov kolega iz Banje Luke složio se u vezi sa stavkom o načinu ubiranja poreza na RTV servis, odnosno RTV takse, te najavio skoro aktualiziranje i pokušaj rješenja nagomilanih problema.

"Zadovoljstvo mi je što smo proces digitalizacije vratili na pravo mjesto. Do kraja godine ćemo, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, pustiti digitalni signal sa određenih lokacija u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a nakon toga slijedi druga faza koja ovisi o javnim nabavkama. Ono što je bitno jeste da su javni emiteri uključeni u proces, a ako sve prođe u najboljem redu već iduće godine možemo završiti prelazak na digitalni signal", rekao je optimistični Milinović.