Skupština KS
0

Usvojena Odluka o pravima povratnika u RS

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) usvojili su danas Odluku o ostvarivanju prava osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika iz Kantona Sarajevo na područje entiteta Republika Srpska.

Donošenje ove odluke podržao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, koji je danas naglasio da je Kanton Sarajevo prvi kanton u FBiH koji je usvojio ovu odluku, koja za cilj ima unapređenje i održivost procesa povratka, zadržavanjem, odnosno ostvarivanjem ovih prava nakon povratka u Republiku Srpsku.

Reguliranjem ovih prava u narednom periodu od pet godina osigurao bi se nastavak i mogućnost ostvarivanja ovih prava osobama koje trenutno borave u Kantonu Sarajevo i nakon povratka u mjesta prijeratnog prebivališta u Republici Srpskoj.

U toku boravka u Kantonu Sarajevo u statusu raseljenih osoba te osobe su velikim dijelom ostvarivale prava iz socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata, zaštite porodice s djecom, zdravstvene zaštite, te prava iz boračko-invalidske zaštite.

Povratkom u mjesto prebivališta i gubitkom statusa raseljene osobe prestaje im mogućnost ostvarivanja određenih prava i te osobe zbog administrativnih prepreka, nekoegzistentnih propisa ili materijalne situacije u općinama drugog entiteta, ne mogu ta prava ostvarivati u općinama prebivališta, zbog čega je postala učestala pojava odjavljivanja prebivališta i prijava na području KS-a.

Po evidencijama kojima raspolaže Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo na područje RS-a se vratilo 8.308 porodica (22.099 osoba), ali stvarni broj povratnika, zbog neostvarivanja prava u mjestu povratka, znatno je manji, što je i razlog za donošenje ove odluke.

Na području KS-a trenutno s priznatim statusom raseljene osobe s prijeratnim prebivalištem na području Republike Srpske privremeno boravi 1.938 porodica (4.091 osoba).

Zastupnici su usvojili i plan kapitalnih ulaganja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, a najveći dio novca, oko 20 miliona KM, kako je obrazložio ministar zdravstva KS-a Zlatko Vuković, bit će uložen u izgradnju 11 operacionih sala u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Ukoliko nastavimo s ovakvim ulaganjima možemo očekivati da će za tri godine biti završeno ulaganje u centralni medicinski blok u KCUS", dodao je on.

Sjednica je u toku.