BiH
0

NSRS: Prioritet je zatvaranje kolektivnih smještaja

SRNA
Prioritet Republike Srpske (RS) u narednom periodu biće zatvaranje kolektivnih smještaja i stambeno zbrinjavanje korisnika izgradnjom stambenih objekata u mjestima njihovog trenutnog boravka, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika koju je danas razmatrala Narodna skupština RS.

U RS ove godine će, u okviru Revidirane strategija za primjenu Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, koja predviđa okončanje procesa povratka u BiH do 2014. godine, biti nastavljene aktivnosti na trajnom stambenom zbrinjavanju, a sa raspoloživih dva miliona KM biće plaćan individualni alternativni smještaj, zakup objekata alternativnog smještaja, komunalne usluke i troškovi električne energije, navodi se u Informaciji.

Programom rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2011. godinu, koji je Vlada RS usvojila krajem marta, predviđena su namjenska sredstva od 7.094 000 KM.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS u ovoj godini nastaviće sa obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica i infrastrukture s ciljem povratka, za šta je planirano 4,5 miliona KM.

Osnovni ciljevi Revidirane strategije koja je krajem juna prošle godine usvojena u parlamentu BiH su: dovršetak procesa obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i osiguranje uslova održivog povratka i procesa reintegracije u BiH, rješavanje problema raseljenih i izbjeglih lica iz kolektivnih centara i onih koji se ne mogu vratiti u ranija mjesta prebivališta, rješavanje pitanja naknade štete kompenzacije za imovinu koja se ne može vratiti ni obnoviti.

Usvajanje Revidirane Strategije pratila je i odluka parlamenta BiH o kreditnom zaduženju od  400 miliona KM, koja bi poslužila za okončanje primjene Aneksa sedam do kraja 2014. godine, ali vlast na nivou BiH još nije formirana zbog čega je upitno obezbjeđenje ovih sredstava, navodi se u Informaciji. 

Sjednica Narodne skupštine RS večeras je prekinuta, a njen nastavak zakazan je za sutra u 10.00 sati razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu bolnica u RS.
U sutrašnjem nastavku sjednice parlamenta Republike Srpske biće razmatran i prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci po projektu "Nacionalni putevi Banjaluka - Gradiška".

Za sutra je predviđen i dan za glasanje.