BiH
0

Vlada RS danas o tužbama iz Federacije BiH

SRNA
Vlada Republike Srpske razmotrit će danas informacije povodom tužbi iz Federacije BiH za naknadu nematerijalne štete i mogućim posljedicama po budžet RS, te o potrebi kadrovskog i materijalno-tehničkog jačanja Pravobranilaštva RS.

Vlada će razmotriti i Izvještaj o realizacija projekta "Istraživanje događaja u sbrebreničkoj regiji od 1991. do 1995. godine", za period od 1. januara do 31. marta 2011. godine, sa prijedlogom zaključka, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Ministri će razmotriti i informacije o korištenju sredstava dodijeljenih po Javnom pozivu za sufinansiranje podsticaja izvoza za 2010. godinu, kao i o  stanju u preduzećima čiju je imovinu kupila Vlada RS kroz postupak stečaja iz oblasti drvne, tekstilne i metalne industrije, sa prijedlogom zaključka. 

Na sjednici Vlade RS bit će razmotrene informacije o održanom sastanku i aktuelnim pitanjima u radu predstavništava RS u inostranstvu, te o  utrošku dodijeljene novčane pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama za 2010. godinu.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga akcionog plana preuzimanja pravne tekovine Evropske unije za 2011. godinu sa Prijedlogom zaključka.

Vlada će, između ostalog, razmotriti i informacije o projektu "Reforma  registracije poslovnih subjekata", o radu Republičke uprave za inspekcijske poslove u 2010. godini, kao i Izvještaj o radu Komisije za koncesije Republike Srpske za period od 1.januara do  31. decembra 2010. godine.

Na sjednici Vlade bit će razmotren Prijedlog uredbe o dopunama Uredbe o uslovima za osnivanje i početak rada visokoškolskih ustanova i o postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova. 
Vlada će razmotriti i Informaciju o Nacrtu sporazuma o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji između Ternopiljske oblasne državne administracije Ukrajine i Vlade RS.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, kao i  Prijedloga odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju katastarskog prihoda od zemljišta.

Vlada će razmotriti i Prijedlog odluke o korištenju sredstava sa računa posebnih namjena, u iznosu od 20.000.000 KM i isplati Akcijskom fondu Republike Srpske AD Banja Luka, kao i Prijedloga odluke o korištenju sredstava sa računa posebnih namjena, u iznosu od 10.000.000 KM i isplati Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske AD Banja Luka.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite (organizacioni kod 1344001) za period od 1. januara do  30. aprila 2011. godine, u iznosu od 234.780 KM, te Prijedloga odluke o davanju saglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (organizacioni kod 1546) na raspored sredstava, sa pozicije 415200 - Tekući grant Poljoprivrednom institutu  RS, za 2011. godinu, u ukupnom iznosu od 510.000 KM.

Vlada će razmotriti  Prijedlog rješenja o odobrenju proširenja operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta Republike Srpske za 2011. godinu Univerzitetu Istočno Sarajevo (organizacioni kod 0831), za period od 1. januara do 30. juna 2011. godine u ukupnom iznosu od 346.000 KM.

Pred ministrima će se naći i Prijedlog mišljenja o Inicijativi broj U-21/11 od 29. marta 2011. godine za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 50 stav 5 Zakona o   državnim službenicima.
Na sjednici Vlade bit će razmotren i Prijedlog uredbe o zabrani prodaje, usluživanja i upotrebe alkoholnih pića licima mlađim od 18 godina u ugostiteljskim objektima. 	

Sjednica Vlade počela je u 8.30 sati, a konferencija za novinare planirana je u 12.00 sati u Pres-centru Vlade Republike Srpske.