Jednoglasno
1.5k

Usvojena inicijativa: Spomenici Kemalu Montenu i Dariju Džamonji u parku kod FIS-a

Klix.ba
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojena inicijativa Nihada Uka, vijećnika Naše stranke, da se u spomen-parku preko puta FIS-a u ulici Mis Irbina postave spomen obilježja bh. kantautoru Kemalu Montenu i bh. piscu i novinaru Dariju Džamonji.

"Taj park urbanistički je predviđen kao spomen-park u kojem se već nalaze spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Kemal Monteno i Dario Džamonja, također, zaslužni su građani našeg grada i vrijedni umjetnici koji su u svojim djelima afirmisali vrijednosti grada Sarajeva, a postavljanjem spomen obilježja grad bi se djelomično odužio za sve ono što su učinili", istakao je Uk.

Vijećnik Naše stranke dodao je da je park preko puta FIS-a odlična lokacija za postavljanje spomen obilježja dvojici umjetnika.

"Pomenuti park nosi i simboličnu vrijednost i za Montena i Džamonju s obzirom da je u pitanju na lokacija koja je veoma važna za kulturnu historiju našeg grada, a tu su i već podignuti spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Podizanjem spomenika i Montenu i Džamonji na ovoj lokaciji dobili bismo mjesto u našem gradu koji će nove generacije podsjećati na naše sugrađane koji su bili prijatelji i predstavnici jednog od najljepših kulturnih razdoblja u našem gradu. Drago mi je što je Gradsko vijeće prepoznalo važnost ove inicijative i nadam se da će što prije biti realizirana", naglasio je Uk.