PSBiH
0

Usvojena godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

FENA
Na danas okončanom nastavku 69. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Komisija za vanjsku trgovinu i carine, nije usvojen jer je usvojeno negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, nije usvojen u prvom čitanju, dok se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, vraća komisiji na ponovno razmatranje.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH usvojen je u prvom čitanju. Usvojen je zahtjev da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, razmatraju po skraćenom postupku.

Usvojena je Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, koja je odobrena od Predsjedništva BiH i Poslovnik o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. U vezi Izvještaja o radu SIPA-e za period januar – septembar 2009. godine i izjašnjenja o određenim pitanjima, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, usvojeni su prijedlozi zaključaka poslanika Momčila Novakovića, Halida Genjca, Save Erića i Velimira Jukića.

Zaključkom koji je predložio poslanik Momčilo Novaković se traži da se Izvještaj o radu SIPA-e vrati parlamentarnoj komisiji „od koje se očekuje opredjeljenje prema Izvještaju sa jasnim prijedlozima mjera za promjene u radu ove Agencije“. Prema zaključku koji je predložio poslanik Halid Genjac, Izvještaj se vraća komisiji zajedno sa stenogramima rasprave, a „komisija će, u prisustvu direktora SIPA-e obaviti temeljitu raspravu o pokrenutim pitanjima i predložiti dalje postupanje.“

Prema zaključku koji je predložio poslanik Savo Erić Predstavnički dom PSBiH će zatražiti da mu SIPA dostavi Izvještaj o sigurnosti u BiH, sa osvrtom na terorizam, dok je prema posljednjem zaključku, koji je predložio poslanik Velimir Jukić, definirano da rukovodstvo SIPA-e u roku od 120 dana izvrši popunu upražnjenih radnih mjesta u skladu sa važećom sistematizacijom i zakonskom regulativom, a potom u roku od 120 dana o tome obavijesti Predstavnički dom.

U vezi zahtjeva za osudu prijetnji i preduzimanje mjera zaštite predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH usvojeni su prijedlozi zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH. Ovim zaključcima se „bezrezervno osuđuju akti prijetnji upućeni delegatu i zamjeniku predsjedavajućeg Kolegija Doma naroda PSBiH Dušanki Majkić, upućeni 25.11.2009. tokom trajanja emisije „Odgovorite ljudima“ na FTV-u. Bezrezervno se osuđuju svi slični slučajevi prijetnji bilo koje vrste i ohrabruju svi oni koji nisu imali hrabrosti do sada ih prijaviti, da to učine i informiraju javnost o takvim pojavama. Sve nadležne institucije vlasti na svim nivoima, a prije svega sigurnosne agencije, treba odmah da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se stalo ukraj daljem sijanju mržnje i netrpeljivosti svih vrsta. Zajednička komisija prosljeđuje domovima PSBiH konkretan Zahtjev Dušanke Majkić za osudu prijetnji i preduzimanje mjera zaštite predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH, s prijedlogom da posluži kao osnova za raspravu.“

Inicijativa poslanika Sadika Bahtića da se formira posebna istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji je zadatak da utvrdi razmjere korupcije u organima vlasti na čijem se čelu nalaze kadrovi iz SDP-a BiH, s posebnim osvrtom na Grad Sarajevo, upućena je na naknadno usaglašavanje.

U vezi prijedloga zaključaka Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojeni su prijedlozi zaključaka poslanika Remzije Kadrića i Milorada Živkovića. Prvim zaključkom se predlaže Administrativnoj komisiji da razmotri donošenje odluka kojim se ne „isplaćuju naknade Istražnoj komisiji za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava PD PSBiH, uključujući i odluku za druge privremene komisije.“

Drugim zaključkom, koji je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković, Kolegij Predstavničkog doma je zadužen da u konsultaciji s Kolegijem Doma naroda, sa zajedničkog računa pokuša obezbijediti sredstva neophodna za rad Istražne komisije.

Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Bajazita Jašarevića kojim se van snage stavlja zaključak sa 64. sjednice Predstavničkog doma i zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana usvoji i u parlamentarnu proceduru proslijedi izmjene i dopune zakona koji će obezbjediti jačanje finansijske discipline i vladavine zakona, u skladu sa preporukama Ureda za reviziju institucija BiH i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.