Predstavnički dom PSBiH
0

Vijeće ministara treba sastaviti izvještaj o izvršenju kazni

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao principe Prijedloga zakona o osiguranju proporcionalne etničke zastupljenosti u organima uprave i lokalne samouprave u BiH koje je predložio poslanik SDA Bakir Izetbegović. Predloženi zakon nije dobio dovoljan broj glasova poslanika iz Republike Srpske.

Predlagač navodi da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona bio da se osigura ustavni princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda na području cijele BiH, kao i princip nediskriminacije, koji je također utvrđen u Ustavu BiH.

Osim toga, usvajanje zakona omogućilo bi i efikasnije provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno povratak prognanog stanovništva u svoja predratna prebivališta i zapošljavanje u javne institucije.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, kojim se, u cilju podsticanja stranih investicija, pojednostavljuju procedure registracije društava s elementom stranih ulaganja.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u sudskim postupcima, čime BiH stvara zakonske uslove za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.

Donošenjem ovog zakona uvodi se u sudsku praksu biološka metoda vještačenja i pruža znatno više mogućnosti za otkrivanje nepoznatih počinilaca krivičnih djela. Ova metoda značajna je i radi utvrđivanja identiteta nestalih osoba i identifikacije leševa, a zbog uvođenja u kriminalističku praksu kompjuteriziranih baza DNK profila registriranih i nepoznatih počinilaca krivičnih djela značajna je i za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti, između ostalog, uspostavit će i voditi bazu podataka te vršiti analizu i upoređivanje DNK profila.

Dogovoreno je da se o prijedlogu ovog zakona organizira javna rasprava.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH o kojem će također biti organizirana javna rasprava.

Prijedlog zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, koji je predložio poslanik Bakir Izetbegović je, zbog nedostatka entitetske većine, upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

U prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH.

Predstavnički dom je odlučio da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač poslanik Sefer Halilović, bude razmatran po skraćenoj proceduri.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je da se pripadnicima OSBiH kojima od 1. marta prestaje profesionalna vojna služba, a koji su bili profesionalna vojna lica pripadnici Armije BiH, HVO i Vojske RS, omogući da ostanu u profesionalnoj vojnoj službi do sticanja uslova za penziju.

Predstavnički dom usvojio je Informaciju o stanju u vezi s neblagovremenim upućivanjima pravosnažno osuđenih lica na izdržavanje kazni zbog nedovoljnog kapaciteta ustanova za izdržavanje kazni zatvora i mjere sigurnosti.

Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da sačini informaciju o stanju izvršenja kazne zatvora, mjera sigurnosti i vaspitno-popravnih mjera u BiH.

Poslanici su usvojili zaključak o osnivanju Privremene komisije za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predstavnički dom potvrdio je izbor Aide Abadžić-Hodžić, Vlade Majstorovića i Miljana Popića u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković je na kraju današnje sjendice informirao poslanike da je prošireni Kolegij odlučio da se 2. marta održi sjednica Doma na kojoj bi bila razmatrana informacija o akciji “Svjetlost” koja je početkom februara izvedena u Gornjoj Maoči.