Ustavnopravna komisija
0

Podržane izmjene Krivičnog zakona BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas na sjednici zaključak da su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Komisija je također zaključila da su Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović i Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji je predlagač VMBiH, usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Kako je saopćeno iz PSBiH, podržani su i principi prijedloga ovih zakona.

Usvojen je zaključak da Ustavnopravna komisija Direkciji za evropske integracije (DEI) dostavi tekst Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, da bi DEI dao svoje mišljenje o njemu.

Usvojen je zaključak da su Prijedlog zakona o Sudskoj policiji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji je predlagač poslanica Azra Hadžiahmetović, usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom. Podržani su i principi prijedloga ovih zakona.

Također, podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Jednoglasno je utvrđen Prijedlog prečišćenog teksta zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, dok nije podržan Zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu Milorada Živkovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenom ustavnosti člana 6. Zakona o Agenciji za osiguranje u BiH.

Podržana je i Inicijativa poslanice Mirjane Malić od 28. decembra prošle godine i usvojena je Konačna informacija i Dopuna informacije Ministarstva pravde o stanju u vezi s neblagovremenim upućivanjem pravosnažno osuđenih osoba na izdržavanje kazni zbog nedovoljnog kapaciteta ustanova za izdržavanje kazni zatvora i mjera sigurnosti.

Usvojen je zakjučak da se ova informacija i njena dopuna upute u Predstavnički dom na razmatranje.

Zaključeno je da nije moguće dati autentično tumačenje člana 52. Zakona o javnim nabavkama i da je potrebno pripremiti nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnim nabavkama.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu komisije za 2009. godinu.