Predstavnički dom PSBiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu prihvatio zaključak da na narednoj sjednici izvrši imenovanje vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koji će te poslove obavljati do imenovanja direktora.

Ovakav zaključak uslijedio je nakon što je, u okviru rasprave o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović pozvao poslanike da donesu zaključak da Parlament imenuje vršioca dužnosti direktora ovog antikorupcionog tijela do izbora direktora u redovnoj procedure, izrazivši bojazan da bi se ta procedura mogla oduljiti.

Poslanici su prihvatili Izvještaj o radu Vijeća ministara za 2009. godinu, a nisu podržali prijedlog zaključka poslanika Denisa Bećirovića da se pokrene procedura za smjenu Vijeća ministara.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović.

U jednoj od predloženih izmjena definirano je da će javni elektronski mediji omogućiti pod jednakim uvjetima u periodu od 30 dana prije dana održavanja izbora plaćeno političko oglašavanje političkim subjektima u trajanju od najviše 60 minuta sedmično, umjesto dosadašnjih 30 minuta sedmično.

Također je predložena izmjena po kojoj će privatni elektronski mediji omogućiti pod jednakim uvjetima u periodu od 30 dana prije dana održavanja izbora plaćeno političko oglašavanje političkim subjektima, s tim da je brisana dosadašnja odredba „u trajanju od najviše 60 minuta sedmično“.

Prema jednoj od predloženih izmjena, članovi općinskih izbornih komisija imaju pravo na stalnu mjesečnu naknadu za svoj rad. Visinu naknade utvrđuje Centralna izborna komisija BiH svojim propisom tako da se u izbornoj godini ona isplaćuje najviše u visini isplaćenog paušala odbornika odnosno vijećnika, a u neizbornoj godini 30 posto od tog iznosa.

Poslanici su usvojili i set zakona kojima se oblast intelektualnog vlasništva u BiH usklađuje s legislativom Evropske unije, ispunjavaju obaveze iz Evropskog partnerstva odnosno Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje te stvaraju uslovi za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (VTO).

Usvojeni su: Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla; Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola; Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu; Prijedlog zakona o žigu te Prijedog zakona o patentu.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o carinskoj politici BiH, a prihvatili su i izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o duhanu BiH.