Važan korak
605

Usvojen Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo usvojen je jednoglasno.

Izabrani zvaničnici nakon usvajanja ovog zakona morat će prijaviti imovinu i prihode, kao i poklone koje dobiju tokom obavljanja javne funkcije.

Ovaj zakon direktno će se odnositi na zastupnike u Skupštini KS, premijera i ministre u Vladi KS, gradonačelnika Sarajeva, općinske načelnike te na direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, članova skupština upravnih i nadzornih odbora u Kantonu Sarajevo.

Zakon će se također odnositi i na izabrane savjetnike spomenutih dužnosnika, njihove bliske srodnike (bračni i vanbračni drug, otac, majka, dijete, usvojitelj) te "povezanu osobu", što podrazumijeva bliske srodnike izabranih i imenovanih zvaničnika.

U toku rasprave o ovom zakonu ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kazala je kako su u procesu izrade teksta zakona organizovane javne konsultacije i okrugli stolovi s brojnim domaćim i međunarodnim subjektima.

Zastupnici opozicije, odnosno SDA, kritikovali su prijedlog zakona zbog toga što smatraju da se na ovaj način amnestiraju nekadašnji ministri, zastupnici, direktori i drugi funkcioneri, a čija imovina neće moći biti predmet provjera.

Detalje vezane za ovaj zakon možete pročitati ovdje, a kompletan tekst usvojenog zakona možete pročitati ovdje.