Mnogo pitanja
28

Skupština KS raspravlja o zakonu o porijeklu imovine: Amnestirat ćemo one koji su do sada jamili

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić obratila se kantonalnim zastupnicima i rekla da je sretna i uzbuđena što se danas pred zakonodavcima nalazi Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Ona je istakla da su organizovane javne konsultacije i četiri okrugla stola te da je u izradu ovog zakona uključen velikih broj domaćih, kao i međunarodnih subjekata. Kako kaže, održane su i javne konsultacije s građanima te je poražavajuće što se na njima pojavila samo jedna osoba.

"To nije poražavajuće za građane, već za nas koji sada sjedimo ovdje. To pokazuje koliko nismo uključivali građane u izradu zakona", rekla je Brčić.

Posebno se zahvalila OSCE-u, Ambasadama Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Delegaciji Evropske unije u BiH, a koje su se uključile zajedno s predstavnicima vlasti da istraže pozitivne prakse u regionu.

"Dajem sebi za pravo da vam se unaprijed zahvalim za podršku koju ćete dati ovom zakonu. Mi nismo dobili negativne komentare nijedne političke stranke na prijedlog ovog zakona", kazala je Brčić.

Zastupnica SDA Jasmina Bišćević-Tokić tražila je da joj se objasni zbog čega nije prihvaćeno mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH. Brčić je rekla da je uvaženo mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH s obzirom na to da su određeni dijelovi iz nacrta zakona brisani iz prijedloga zakona, a koji se odnose na finansijske institucije.

Ministrica je rekla da SDA nije dostavila nijedno slovo komentara na prijedlog zakona te da niko iz SDA nije učestvovao u izradi ovog zakona.

Bišćević-Tokić je u toku rasprave ukazala na to da se mora depolitizovati Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije, a u kojima između ostalog sjede i zastupnici u Skupštini KS. Inače, jedan od članova ovog tima je i zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS Elvedin Okerić.

Zastupnica NS Nejra Dizdarević pitala je da li su ispitani svi aspekti primjene zakona s aspekta zaštite ličnih podataka, a ministrica je odgovorila da su predstavnici Vlade KS održali nekoliko sastanaka s direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine.

Zastupnik SDA Aljoša Čampara pitao je zbog čega je promijenjen prijedlog zakona u odnosu na nacrt. Brčić je odgovorila da su upravo o nazivu zakona vršene neke od ključnih diskusija u toku rasprave o nacrtu. Kako kaže, korekcija je tražena u toku javnih diskusija i da sadašnji naslov odgovara svrsi donošenja propisa.

Čampara je rekao da nije tačno kako SDA nije učestvovala u doradi ovog zakona podsjećajući da su zastupnici SDA bili itekako aktivni prilikom rasprave o nacrtu ovog zakona. On je podsjetio da se na nivou FBiH također radi na izradi sličnog zakona te da je taj zakon već u formi radnog materijala. Kako kaže, rješenja u federalnom zakonu mnogo su bolje od kantonalnog zakona.

Istakao je da mu je žao što ovaj zakon ne tretira ranije ministre, zastupnike, direktore javnih preduzeća i ostale funkcionere koji su se obogatili. Dodao je da ga je strah kako će se na ovaj način amnestirati neki ljudi jer se njima neće provjeravati imovina.

"Ko je jamio, jamio. Idemo u budućnost, je li? A šta je bilo to ćemo zaboraviti... Mislim da je najveća manjkavost zakona što smo odustali od nečega što je bilo u nacrtu. Ovo sve što je navedeno mi imamo u zakonskim propisima na višim nivoima. Mi ništa nećemo dobiti ovim, ali možemo podržati prijedlog zakona", kazao je Čampara.

Zastupnici će u 15 sati nastaviti raspravu o ovom prijedlogu zakona, kao i o drugim tačkama koje se nalaze na današnjem dnevnom redu.