|

Usvojen Zakon o katastru RS-a

Usvojen Zakon o katastru RS-a
0
F
FENA
22.2.2011. u 19:04
26
komentara
0

dijeljenja
Usvojen Zakon o katastru RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zakon o katastru RS-a iako su OHR i Vijeće za implemetaciju mira (PIC) u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ova zabrana, navodi PIC, primjenjuje se i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS-a.
Za Zakon o katastru RS-a glasalo je 56 poslanika, protiv su bila dva, a suzdržan je bio 21.

Direktor Uprave za geoetsko i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić kazao je će se ovim zakonom uvesti jedinstvena evidencija nekretnina u okviru izvršne vlasti, ustvrdivši da prije osam godina nametnuti Zakon o zemljišnoj knjizi nije dao dobre rezultate.

"Od ovog trenutka sve se mijenja i ništa više neće biti kao jučer", ustvrdio je Gligorić i dodao kako će u RS nakon usvajanja ovog zakona „doći brojni investitori“.

I pored upozorenja Valentina Inzka, najviši zvaničnici RS-a ostali su pri stavu da RS ima pravo donijeti ovaj zakon, a entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da RS neće objaviti u "Službenom glasniku" moguću zabranu ako je donese visoki predstavnik.

Nakon što je večeras prihvaćen, Zakon o katastru, uz koji je usvojen i veći broj poslaničkih amandamana, treba proći ocjenu klubova u Vijeću naroda RS-a.

U toku je raprava o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u RS-u, kojim se briše član da će se popis u tom entitetu održati od 1. do 15. aprila.

Eventualni datum popisa odredit će entitetska vlada.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...