BiH
0

Usvojen rebalans budžeta RS-a

FENA
Rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji je uvećan za 150 miliona i iznosi milijardu i 750 miliona maraka, usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a po hitnom postupku.

Rebalans je izglasala skupštinska većina, a protiv su bili poslanici opozicije.

Prihvatanjem amandmana SNSD-a dodatnih 200.000 maraka bit će izdvojeno za plaće zaposlenih na Univerzitetu Banja Luka, a za iste namjene Univerzitetu u Istočnom Sarajevu odobreno je 400.000 KM.

Subvencije izvozu bit će nakon amandmanske interevencije 17 miliona, pa umanjenje te stavke ne iznosi pet, već tri miliona.

Amandmani PDP-a, kojima je traženo povećanje sredstava za izbjeglice i korisnike alternativnog smještaja, umjesto izdvajanja dva miliona maraka za javne medije u RS-u, nisu prihvaćeni, kao ni oni kojima su zahtijevana veća socijalna izdvajanja nauštrb davanja subvencija za banjalučki aerodrom i “Skaj Srpsku”.

Nisu usvojeni ni drugi amandmani opozicije, koji su većinom bili na istom fonu kao i PDP-ovi.

Upravo je i u raspravi o rebalansu entitetskog budžeta zbog toga i bilo najviše kritika opozicija, jer nisu predviđena uvećanja plaća, penzija, sredstava za rješavanje izbjegličkih problema, niti veća izdvajanja za socijalne kategorije, posebno za subvencije električne energije penzionerima s najmanjim primanjima i korisnicima socijale pomoći.

Za njih u ovogodišnjem budžetu nije izdvojena nijedna marka.

Također, poslanici PDP-a i SDS-a u raspravi su izašli i s konstatacijom da je ovakvom projekcijom ukupnog budžeta prekršen Zakon o zaduženju, dugu i garanciji RS-a, koji precizno definiše da ukupno zaduženje RS-a po osnovu unutrašnjih dugova i vanjskih zaduženja ne može prelaziti 18 procenata izvornih direktnih prihoda RS-a u protekloj godini.

Tokom današnjeg zasjedanja Narodne skupštine, u tzv. danu za glasanje usvojene su i ostale tačke o kojima je u protekla dva dana vođenja rasprava u Narodnoj skupštini RS-a, među kojima i Zakon o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2011. godinu - po hitnom postupku.