{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament RS-a danas o rebalansu entitetskog budžeta

F
1.11.2011. u 10:58
0
0
Parlament RS-a danas o rebalansu entitetskog budžeta
0
Parlament RS-a danas o rebalansu entitetskog budžeta
U Banjoj Luci je počela redovna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će poslanici po hitnom postupku razmatrati Prijedlog ovogodišnjeg rebalansa budžeta Republike Srpske, koji je povećan za 150 miliona i iznosit će milijardu i 750 miliona maraka.
Opozicija je jednoglasno protiv predloženog uvećanja budžetskog okvira, jer je Vlada RS-a, kako tvrde u SDS-u, pripremila rebalans na osnovu povećanja stope poreza što ne odražava realno stanje u privredi.

Ukazuju da se povećava potrošnja u budžetskim institucijama, javnoj administraciji, dok je u privredi stanje i dalje teško, a i iz PDP-a također naglašavaju da je rebalans samo ulaganje u održavanje “administrativnog aparata” i predstavlja “katastrofalnu i potpuno promašenu politiku” vlade SNSD-a u kontinuitetu.

Entitetski premijer RS-a Aleksandar Džombić potvrdio je nedavno da se najznačajnija korekcija u budžetskom okviru odnosi na veća izdvajanja za brutoplaće u administraciji, budući da su početkom godine odlukom njegovog kabineta povećane stope poreza i doprinosa, što nije bilo predviđeno utvrđenim budžetskim okvirom.

Na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog je i više izmjena i dopuna zakona iz oblasti finansijskog sektora.

Razmatrat će se i Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti, na koji su primjedbe već dali predstavnici civilnih invalida u RS-u, budući da im se naknada za tuđu njegu i pomoć povećava sa svega 41 na 80 maraka, iako je njihov zahtjev bio da taj dodatak bude oko 70 posto prosječene plaće.

Očekuje se i rasprava o izvještaju o poslovanju Investiciono - razvojne banke RS-a i njenih fondova za 2010. godinu te o informaciji o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: