{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen program rada u 2011. godini

S
11.5.2011. u 17:56
0
0
Usvojen program rada u 2011. godini
0
Usvojen program rada u 2011. godini
Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici Program rada za 2011. godinu, prema kom će strateški pravci djelovanja Vlade biti usmjereni na reformu Ustava BiH, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH na putu pridruživanja EU.
Prema Programu, strateški pravci djelovanja Vlade biće i intenziviranje privrednog razvoja u uslovima ekonomske krize, te zaustavljanje negativnih trendova s fokusom na privatizaciju i restrukturisanje preduzeća i povećanje investicija.

Poseban fokus biće povećanje direktnih stranih ulaganja i izvoza, a planirano je i povećanje konkurentnosti privrede, zaposlenosti, rasterećenje privrede, smanjenje stope sive ekonomije, povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva, te jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH.

Vlada FBiH danas je usvojila i Pregled statističko-ekonomskih pokazatelja za 2010. godinu, prema kojem oporavak privrede u 2010. u odnosu na 2009. godinu, iako nevelik, nije pratilo i povećanje zaposlenosti.

Proizvodnja je porasla u 2010. i bila je veća za 4,2 odsto u odnosu na 2009. godinu, a bruto nacionalni dohodak za tri odsto, dok je zaposlenih bilo 0,4 odsto manje nego u 2009. godini.

U FBiH u 2010. porasli su i izvoz (28,51 odsto) i uvoz (8,63 odsto), te je i pokrivenost uvoza izvozom porasla s 44,94 odsto na 53,47 odsto u odnosu na 2009. godinu - saopšteno je iz Vlade.

Vlada FBiH danas je usvojila Program utroška sredstava za raseljena lica i povratnike utvrđenih Budžetom FBiH za 2011. godinu. Riječ je o ukupno 19.636.000 KM raspoređenih na šest programa.

Fondu za povratak BiH namijenjeno je 1.200.000 KM, dok je 6.000.000 KM predviđeno za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata, kao i objekata zajedničkog tipa stanovanja.

Planom povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka, koji je danas usvojila Vlada FBiH, prioritetni pravac djelovanja Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica i dalje je povratak na područje Republike Srpske /RS/.

Na povratak u regiju Srebrenica (opštine Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Milići, Bijeljina, Lopare, Šekovići, Ugljevik, Osmaci) čeka oko 6 811 porodica, odnosno 19 556 lica.

Vlada je zadužila sva federalna ministarstva, uprave i ustanove da, u okviru svojih nadležnosti, iznađu mogućnosti za odobravanje sredstava i realizaciju projekata za pružanje podrške povratku i ekonomskom jačanju Srebrenice.

Vlada FBiH utvrdila je danas i Prijedlog zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, te ga uputila Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: