Na današnjoj sjednici Vlade
0

Usvojen Prijedlog zakona o zaduživanju Republike Srpske

SRNA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ovim zakonom uređuju se način i postupak zaduživanja, izdavanje garancija i emisija hartija od vrijednosti Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave i fondova socijalne sigurnosti, obezbjeđenje sredstava za otplatu duga, vođenje evidencije o dugu, garancijama i hartijama od vrijednosti.

Vlada je usvojila Program potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u RS-u za ovu godinu.

Za izgradnju stambenih jedinica u ovoj godini u Budžetu ovog bh. entiteta planirana su tri miliona KM.

Vlada je usvojila Realizaciju Programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u RS-u za prošlu godinu.

Vlada je prihvatila zaduženje RS-a prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po projektu unapređenja dostupnosti finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća u iznosu od 36.040.000 evura, što je 40 odsto od ukupno odobrenog kredita za BiH koji iznosi 90.100.000 eura.

Kreditna sredstva namijenjena su za finansiranje malih i srednjih preduzeća koja doprinose rastu regionalne ekonomije i izvoza u oblasti: proizvodnje, proizvodnje hrane, prerade poljoprivrednih proizvoda ili srodnim uslugama.

Na sjednici je usvojena informaciju u vezi sa osnivanjem Instituta "Ivo Andrić“, te izvještaj o finansijskom poslovanju Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske za prošlu godinu.

Na sjednici je doneseno rješenje o imenovanju članova Savjeta za demografsku politiku.

Vlada je usvojila i Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS-a za prošlu godinu i Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo RS-a za prošlu godinu.

Na sjednici je usvojen Program rada Turističke organizacije RS za ovu godinu, Program rada i finansijskog plana Javne ustanove Nacionalni park "Sutjeska" Tjentište za ovu godinu, te Godišnji program zaštite i poslovanja Javne ustanove Nacionalni park "Kozara" Prijedor za ovu godinu.

Vlada je odobrila proširenje operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta RS-a za ovu godinu, u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 234.420 KM za prvu polovinu ove godine.

Ovo proširenje operativnog budžeta biće obezbijeđeno na pozicijama Finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom o igrama na sreću (117.210 KM) i Doznake za zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici (117.210 KM).

Vlada Republike Srpske odobrila je isplatu 50.000 KM sa računa posebnih namjena za uplatu depozita u cilju učešća na licitaciji 21. juna radi kupovine cjelokupne imovine privrednog društva "Hranaprodukt“ iz Šamca u stečaju.