{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH

F
3.2.2012. u 15:18
0
0
Usvojen Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH
0
Usvojen Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH.
Predloženim zakonom uređuju se opći uvjeti za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja, odobravanje i povrat nezakonito dodijeljene državne pomoći, popis državne pomoći i izvještavanje o državnoj pomoći, radi uspostavljanja i osiguranja konkurentnih tržišnih uvjeta kao i izvršavanja preuzetih obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći.
Također, utvrđuju se nadležna tijela za primjenu i provođenje odredbi ovog zakona u skladu s pravilima Evropske unije o državnoj pomoći, posebno Vijeće za državnu pomoć BiH.

U skladu s odredbama zakona, Vijeće je javna institucija koja samostalno obavlja svoju djelatnost dužna da osigura dosljednu primjenu ovog zakona na cijeloj teritoriji BiH.

Vijeće se sastoji od osam članova: tri predstavnika imenuje Vijeće ministara BiH, po dva predstavnika imenuju Vlada RS-a i Vlada FBiH i jednog predstavnika imenuje Vlada Brčko Distrikta BiH.

Da bi odluke bile pravno valjane potrebno je da za njih glasa najmanje sedam članova Vijeća, s tim da to podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda u BiH.

Kako je predviđeno zakonom, sredstva za finansiranje rada Vijeća osiguravaju Vijeće ministara BiH, Republika Srpska i Federacija BiH u jednakim omjerima (po jednu trećinu), a izvršenje budžeta Vijeća vršit će se putem Ministarstva finansija i trezora BiH.

Poslanici su prihvatili i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH usaglasila je jutros tekst ovog zakona koji su domovi usvojili u različitom tekstu. Zajednička komisija je prihvatila amandmane usvojene u Domu naroda i na taj način usaglasila tekst ovog zakona.

Kako je definirano zakonom, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013., prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.

U skladu s dogovorom lidera šest stranaka, iz zakona je „brisan“ član 48. koji je bio „kamen spoticanja“ prilikom ranijih poslaničkih rasprava, a predviđao je da će "primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: