Predstavnički dom PSBiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Predloženim zakonom uređuju se opći uvjeti za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja, odobravanje i povrat nezakonito dodijeljene državne pomoći, popis državne pomoći i izvještavanje o državnoj pomoći, radi uspostavljanja i osiguranja konkurentnih tržišnih uvjeta kao i izvršavanja preuzetih obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći. Također, utvrđuju se nadležna tijela za primjenu i provođenje odredbi ovog zakona u skladu s pravilima Evropske unije o državnoj pomoći, posebno Vijeće za državnu pomoć BiH.

U skladu s odredbama zakona, Vijeće je javna institucija koja samostalno obavlja svoju djelatnost dužna da osigura dosljednu primjenu ovog zakona na cijeloj teritoriji BiH.

Vijeće se sastoji od osam članova: tri predstavnika imenuje Vijeće ministara BiH, po dva predstavnika imenuju Vlada RS-a i Vlada FBiH i jednog predstavnika imenuje Vlada Brčko Distrikta BiH.

Da bi odluke bile pravno valjane potrebno je da za njih glasa najmanje sedam članova Vijeća, s tim da to podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda u BiH.

Kako je predviđeno zakonom, sredstva za finansiranje rada Vijeća osiguravaju Vijeće ministara BiH, Republika Srpska i Federacija BiH u jednakim omjerima (po jednu trećinu), a izvršenje budžeta Vijeća vršit će se putem Ministarstva finansija i trezora BiH.

Poslanici su prihvatili i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH usaglasila je jutros tekst ovog zakona koji su domovi usvojili u različitom tekstu. Zajednička komisija je prihvatila amandmane usvojene u Domu naroda i na taj način usaglasila tekst ovog zakona.

Kako je definirano zakonom, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013., prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.

U skladu s dogovorom lidera šest stranaka, iz zakona je „brisan“ član 48. koji je bio „kamen spoticanja“ prilikom ranijih poslaničkih rasprava, a predviđao je da će "primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma".