BiH
0

Parlament BiH: Danas o popisu i sistemu državne pomoći

SRNA
PS BiH
PS BiH
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će se na odvojenim sjednicama izjasniti o prihvatanju zakona o popisu i zakona o sistemu državne pomoći.

Prema odluci Zajedničkog Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH sjednica Predstavničkog doma počinje u 10 sati, a sjednica Doma naroda u 10.30.

Prethodno, u 9 sati zajednička parlamentarna komisija održat će sjednicu na kojoj će sačiniti usaglašeni tekst zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Iako je ranije najavljivano kao mogućnost, Predstavnički dom danas neće održati sjednicu na kojem bi bio imenovan novi saziv Vijeća ministara, s obzirom da Agencija za istrage i zaštitu BiH još nije završila provjeru kandidata.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prije dva dana Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Popis će biti obavljen od 1. do 15. aprila 2013. godine, prema stanju na dan 31. marta te godine, što se uzima za referentan datum popisa.

Na osnovu dogovora šestorice stranačkih lidera, postignutog krajem decembra, iz zakona je izbrisan član 48 kojim je bilo predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991. godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica.

Kao uslov za dalji napredak BiH na evropskim integracijama, politički lideri su 28. decembra postigli politički sporazum o usaglašavanju tekstova zakona o popisu i zakonu o sistemu državne pomoći.