Popis 15. aprila 2013.
0

Usaglašen tekst Zakona o popisu stanovništva

SRNA
Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH jutros je u Sarajevu usaglasila tekst ovog zakona.

Komisija je usvojila tehničke amandmane usvojene prije dva dana u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kojima se određuju rokovi za provođenje popisa i objavljivanje rezultata.

U skladu sa dogovorom šestorice političkih lidera i  odlukom  Doma naroda, iz zakona je brisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991.  godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica.

    Usaglašavanje teksta zakona bilo je neophodno budući da je Dom naroda usvojio Zakon o popisu stanovništva u tekstu koji se razlikuje od teksta usvojenog u Predstavničkom domu. 

    O izvještaju Komisije  danas bi trebalo da se izjasne oba parlamentarna doma.

Usvajanje Zakona o popisu stanovništva i provođenje popisa u BiH jedni su od uslova za nastavak puta BiH ka EU.

Kako je definirano zakonom, popis će se provesti od 1. do 15. aprila 2013., prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24.00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.