CIKBiH
0

Usvojen prijedlog plana za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je postupajući po zaključku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila prijedlog plana aktivnosti za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH radi primjene Odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Planom su predviđene radnje i rokovi koje treba poduzeti da bi do dana raspisivanja izbora, odnosno do početka maja ove godine, taj posao bio završen i bila poznata sva izborna pravila, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri rješenja o izricanju sankcija.

Utvrđeno je da je Jasmin Didović od 26. novembra 2008. do 31. decembra 2009. istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac i funkciju ovlaštene osobe, direktora, preduzeća "Didovići" d.o.o. Bosanski Petrovac.

To je preduzeće sklapalo ugovore u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti, čime je izvršio povredu odredaba člana 6. stav (2) Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Na osnovu navedenih zakonskih propisa njemu su, primjenom člana 16. stav (1) navedenog Zakona, izrečene sankcije - nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja te kazna od 5.000 KM.

Drugim rješenjem Centralna izborna komisija BiH je utvrdila da je Ramiz Sejfić od 1. januara do 31. decembra 2009., istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Bugojno i funkciju predsjednika Predsjedništva Udruženja ratnih vojnih invalida Općine Bugojno, odnosno funkciju ovlaštene osobe udruženja.

To udruženje se, u spomenutom periodu, finansiralo iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM godišnje, te je time izvršio povredu odredaba člana 12. stav (1) Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

CIK mu je stoga, primjenom člana 16. stav (2) navedenog Zakona, izrekao kaznu od 1.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH je utvrdila da je Amer Žiga, od 18. novembra 2008. do 24. septembra 2009. obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Pale Prača, dok je istovremeno bliski srodnik, njegova majka, obavljala funkciju člana Upravnog odbora Javnog stambenog, komunalnog, građevinskog i uslužnog preduzeća "Prača" d.o.o. Prača.

Time je izvršio povredu odredaba člana 5. stav (1), a u vezi sa članom 9. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

CIK mu je stoga, primjenom člana 16. stav (1) navedenog Zakona, izrekao sankciju nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja.