CIK BiH
0

Sankcije za Ivana Čambera i Mirsada Delalića

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, izrekla sankcije Ivanu Čamberu i Mirsadu Delaliću.

Ivan Čamber je odgovoran što je za vrijeme obavljanja dužnosti vijećnika u Općinskom vijeću Posušje započeo i obavljanje dužnosti v.d. direktora, odnosno ovlaštene osobe javnog preduzeća "Rudnici boksita" d.o.o. Posušje, čime je prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH.

Zbog toga mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine.

Mirsad Delalić je odgovoran što je 3. septembra 2009. preuzeo funkciju v.d. predsjednika Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, a da nije protekao zakonom propisani rok od šest mjeseci nakon što je prestao obavljati funkciju v.d. direktora Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida, čime je prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH.

Zbog toga mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine i kazna od 1.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH danas je, zbog nedostavljanja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2008., za osam političkih stranaka izrekla administrativnu mjeru kojom im se uskraćuje pravo da se kandiduju na narednim izborima.

Administrativna mjera je izrečena sljedećim političkim strankama: Brčanska alternativa Brčko Distrikt BiH, Demokratska stranka, Demokratski centar BiH, Demokratski pokret Srpske-DEPOS, Narodna bošnjačka stranka, Partija socijalne pravde, Stranka biznisa Srpske i Zeleni Bosne i Hercegovine.