{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH i izmjene Zakona o Elektroprenosu

F
12.12.2013. u 18:42
0
39
Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH i izmjene Zakona o Elektroprenosu
0
Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH i izmjene Zakona o Elektroprenosu
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH (Elektroprenos BiH).
Zakon je usvojen s 21 glas "za", 18 "protiv" i bez suzdržanih.

Izmjenama je predviđeno da Skupština akcionara donosi odluku o načinu raspodjele dobiti uključujući i akumuliranu dobit, na prijedlog upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

Vijeće ministara BiH je kao predlagač zakona u obrazloženju za hitnu proceduru istaklo da predloženi zakon obuhvata samo izmjene tri člana osnovnog zakona što upućuje na činjenicu da nije riječ o složenom i obimnom zakonu čije bi donošenje zahtijevalo provođenje redovne procedure.

Ovaj prijedlog izazvao je veliko negodovanje međunarodne zajednice čiji su predstavnici u nekoliko navrata pozivali parlamentarce da odbiju ovaj zakon.

Smatraju da Prijedlog zakona ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu 13. novembra 2012.

Navode da je u zaključcima iz novembra prošle godine navedeno da raspodjela neto-dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Što se tiče Evropske komisije, u pitanje se dovodi nesmetano srednjeročno i dugoročno funkcioniranje Elektroprenosa BiH i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Prijedlog je usvojen s 23 glasa "za", 14 protiv i dva suzdržana.

Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. utvrdilo je Vijeće ministara 19. novembra, nakon čega je upućen Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje zakona o budžetu.

Prema Prijedlogu zakona, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 846,39 miliona KM i veći su za 57,91 milion KM ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana je za 16. decembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: