|

Zabrinutost zbog nacrta zakona o Elektroprenosu

Zabrinutost zbog nacrta zakona o Elektroprenosu
5
S
SRNA
10.12.2013. u 18:01
4
komentara
5

dijeljenja
Zabrinutost zbog nacrta zakona o Elektroprenosu
EU zabrinuta je zbog činjenice da je Savjet ministara BiH odobrio i nakon toga po hitnoj proceduri Parlamentarnoj skupštini BiH uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH - Elektroprenos BiH.
Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da Nacrt zakona ne odražva ključne zaključke koje su 13. novembra u Briselu usaglasili predstavnici Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i ministri oba entiteta nadležni za sektor energetike sa EU.

U saopštenju se navodi da je Evropska komisija tada čak i podsjetila predstavnike tri ministra na njihove obaveze.

"U zaključcima iz novembra prošle godine navedeno je da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena, te najvažnije – da su usvojeni pouzdani investicioni planovi koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama", ističu iz Delegacije EU.

U saopštenju se dodaje da, nažalost, Nacrt zakona koji je usvojio Savjet ministara BiH ne oslikava zahtjeve sa kojima su se tri ministra saglasila sa EU 2012. godine, a da se što se tiče Evropske komisije, u pitanje dovodi nesmetano srednjoročno i dugoročno funkcionisanje Elektroprenosa i visokonaponske mreže u BiH.

U vezi sa tim, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji Jost Korte je tokom sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom iskazao zabrinutost EU.

"Korte je preporučio da Parlamentarna skupština BiH pažljivo razmotri Nacrt zakona prije nego što on bude usvojen. Korte je ponudio i ad hok tehničku pomoć Evropske komisije kako bi zakon koji će biti usvojen bio usklađen sa zahtjevima EU", dodaje se u saopštenju.

Savjet ministara BiH je na sjednici 5. decembra utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH.

Zaključeno je da Prijedlog zakona bude dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, uz prijedlog da bude razmatran po hitnom postupku.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...