{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt zakona o prebivalištu u RS, Bošnjaci nisu prisustvovali raspravi

F
10.4.2014. u 18:19
0
97
Usvojen Nacrt zakona o prebivalištu u RS, Bošnjaci nisu prisustvovali raspravi
0
Usvojen Nacrt zakona o prebivalištu u RS, Bošnjaci nisu prisustvovali raspravi
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
Nacrt zakona o prebivalištvu i boravištu u Republici Srpskoj (RS) usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS-a jednoglasno glasovima srpskih poslanika, dok Bošnjaci nisu ni prisustvovali raspravi i glasanju o ovom za njih spornom zakonskom aktu, jer zadire u nadležnosti države BiH.
Usvojen je i zaključak SNSD-a kojim je entitetski parlament obavezao Vladu da, ukoliko stupi na snagu federalni zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto življenja, za narednu sjednicu Skupštine RS-a pripremi odgovarajući akt, kao odgovor na taj potez.

Na početku sjednice skupštinski zakonodavni odbor je promijenio formu zakona o prebivalištu i boravištu u RS iz prijedloga u nacrt, što znači da će umjesto usvajanja po hitnom postupku proći redovnu proceduru.

Bošnjački poslanici nisu prisustvali današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o prebivalištvu i boravištu u RS-a, a uime SDPBiH Behzad Čirkin je rekao da se ovdje radi o krupnom kršenju, ne samo ustava države BiH, već i RS.

Naglasio je da je ovo “još jedna farsa aktuelne vladajuće koalicije u RS i nadobudno zamajavanje glasača pred oktobarske izbore” te “još jedan cirkus, najmanje potreban građanima RS i BiH”.

Trećeg dana zasjedanja Narodne skupštine RS-a usvojeni su po hitnom postupku i zakoni o plaćama radnicima obrazovanja, pravosuđa, uprave te unutrašnjih poslova u RS.

Setom ovih zakona vraćaju se plaće budžetskim korisnicima, na nivo prije smanjenja 2012.godine.
Usvojeni su izmjene i dopune Zakona o poreskom postupku u RS, po hitnom postupku; Zakon o državljanstvu RS; Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja; Zakon o izmjenama Zakona o željeznicama RS; te izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju; o unutrašnjim poslovima; te izmjene i dopune Zakona o apotekarskoj djelatnosti u RS.

Interesantno je da je izjašnjavanje o apsolviranim tačkama kasnilo, jer se čekalo da se u Skupštini pojavi neko iz Vlade RS-a, jer nijedan ministar nije bio na početku glasanja.

Naknadno su se ipak pojavili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: