Bez ministara SDA
0

Usvojen Nacrt budžeta KS od 694 miliona KM

Sarajevo-x.com/FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku 42. redovne sjednice, sa sedam glasova za, a bez prisustva ministara iz Stranke demokratske akcije, usvojila Nacrt Budžeta KS za 2010. godinu.

Utvrđeni Nacrt budžeta KS za 2010. godinu iznosi 694.100.000,00 KM, i veći je od prvobitnog prijedloga Ministarstva finansija za 4.500.000,00 KM kreditnih sredstava, namijenjenih za realizaciju nekoliko bitnih projekata. Izvršena je i preraspodjela sredstava u iznosu od 18.309.000,00 KM između resornih ministarstava.

Usvojen je i zaključak kojim se Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo nalaže da u konačnu verziju Nacrta budžeta KS za 2010. godinu unese izmjene, u skladu sa utvrđenim zaključcima o preraspodjeli, te da ga takvog proslijedi premijeru Kantona Sarajevo, koji će se odmah uputiti u zakonom propisanu skupštinsku proceduru.

U daljem zasjedanju, imenovani su Jagoda Smajiš za vršioca dužnosti predsjednika Upravnog odbora JU "Djeca Sarajeva“, a Marija Lomigora, Amela Bajraktarević, Rusmir Baljić i Nusreta Jamaković za v.d. članove Odbora, dok je na mjesto člana Nadzornog odbora "SERDA-e“ imenovan Sedik Dervišević.

Također je izvršeno i imenovanje direktora JU "Psihijatrijska bolnica KS“, i na ovo mjesto je postavljen Ferid Mujanović, dok je za vršioca dužnosti direktora JU "Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS“ imenovan Alija Mulaomerović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS.

U nastavku sjednice Vlade Kantona Sarajevo nije došlo do usaglašavanja stavova kada je riječ o nacrtu budžeta za tekuću godinu.

Zbog nesuglasica oko usvajanja nacrta budžeta ministri u Vladi Kantona iz SDA održali su danas pres-konferenciju na kojoj su obrazložili svoje napuštanje sjednice.

Predstavnicima medija na pres-konferenciji obratili su se ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar stambene politike Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja Abid Jusić, ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović, ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović i ministar nauke i kulture Safet Kešo.

Kako je istakao ministar finansija Muhamned Kozadra ovo ministarstvo je podnijelo prijedog nacrta od 689.800.000 KM, da bi bilo traženo nerealno povećanje od oko 32 miliona više od predloženog.

A zbrka oko budžeta koja traje već mjesecima kulminirala je prijedogom da se pomoću preraspodjele "uštedi" oko 18 miliona. Nezadovoljstvo ministara iz SDA proizlazi iz činjenice da bi se spomenuta sredstva preusmjerila s ministarstava u kojima su oni ministri, i to bez ikakvog obrazloženja.

Kako je rečeno na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić nije želio obrazložiti zašto je nekim ministarstvima umanjen budžet, već je prijedlog nacrta dao na glasanje, zbog čega su ministri iz spomenutih ministarstva napustili sjednicu.

Ministar Kozadra ističe da svaka stavka treba imati obrazloženje zašto su za nju smanjena ili uvećana sredstava. Ministar Jusić je istakao da premijer Mehmedić svojim postupanjem krši zakon o Vladi jer vladu čine premijer i 12 ministara, a ne premijer i šest minstara.On je istakao da premijer krši i zakon o komunalnom poslovanju, koje je također ugroženo ovim prijedlogom nacrta budžeta.

Ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović je, govoreći o današnjem postupku premijera Mehmedića, rekao da se osjeća frustrirano načinom na koji su ministri tretirani. On je istakao da su davanja za sport i kulturu uveliko umanjena zadnjih godina.

Ministar nauke i obrazovanja Safet Kešo istakao je da je od 48 stavki u budžetu samo četiri koje su mogu smatrati zajedničkim, a 44 stavke su stavke ministarstva u kojima su ministri iz Stranke za BiH. Kad je riječ o stavkama s kojih se skidaju sredstava, od njih 18 sedamnaest su stavke ministarstava u kojima su ministri iz SDA, a samo jedna ministarstva u kojem je ministar iz SBiH.