Muhamed Kozadra
0

"Premijer Vlade KS je nezakonito donio Nacrt budžeta za 2010."

FENA
Muhamed Kozadra (Foto: Oslobođenje)
Muhamed Kozadra (Foto: Oslobođenje)
Zakonska procedura donošenja Nacrta budžeta Kantona Sarajevo (KS) nalaže da samo Ministarstvo finansija KS-a ima pravo da vrši izradu radnog materijala za Nacrt budžeta koji kasnije usvaja Vlada i stavlja ga u skupštinsku proceduru, kazao je na danas održanoj pres-konferenciji ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra.

"Suprotno ovoj proceduri premijer KS-a Besim Mehmedić odvojeno je sa 'svojim ministrima' sastavio Nacrt budžeta i nezakonito ga stavio u proceduru", naglasio je Kozadra.

Na jučerašnjoj sjednici, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila i Nacrt budžeta, ministri nisu mogli da se usaglase te su dogovorili da će se sjednica nastaviti 12. februara u petak.

Međutim, ministrima je danas stigao izrađen Nacrt budžeta potpuno drugačiji od onoga o kojem su jučer vodili raspravu.

Ne želeći ni komentirati koji iznos predviđa ovaj Nacrt šest ministar u Vladi KS-a ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo, ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović, ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić, ministar stambene politike Čedomir Lukić i ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović odlučili su da neće prisustvovati sjednici Vlade ako na dnevnom redu ostane ovakav Nacrt budžeta.

Ovi ministri su izrazili nezadovoljstvo vođenjem Vlade te istaknuli da do sada nisu imali ovakvih problema.

"Ovo je čista opstrukcija premijera i 'njegovih ministara' koji su se opredijelili za ovakvo donošenje Nacrta", kazao je novinarima Lukić.

Na pitanje novinara da li to znači da će pasti Vlada KS-a ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo kazao je da se "vlada kliže, a klizaljke nam je stavio premijer".

Međutim bez obzira na ovakav stav polovine ministara u Vladi KS-a ovaj dokument može biti upućen u skupštinsku proceduru, potvrdili su ministri.

Ministar Kešo je također pozvao sve predstavnike Vlade da se ne mješaju u tuđe ingerencije jer bismo onda "mogli KS proglasiti kraljevinom i birati kralja".