Muhamed Kozadra
0

"Nacrt budžeta KS je jednostranački"

FENA
Muhamed Kozadra
Muhamed Kozadra
"Jutros sam obaviješten da je Nacrt budžeta za 2010. godinu, koji je sa sedam glasova ministara iz Stranke za BiH, dakle jednostranački, usvojen na sjednici Vlade KS-a, upućen u skupštinsku proceduru", kazao je danas na pres-konferenciji ministar finansija KS Muhamed Kozadra.

"Premijer KS Besim Mehmedić uputio je ilegalno donesen i neuravnotežen Nacrt budžeta u proceduru i na taj način onemogućuje Skupštinu KS da usvoji bilo kakav budžet", kazao je ministar obrazovanja i nauke u Vladi KS Safet Kešo.

Dodao je da ne zna na koji način to želi postići jer tehnički je nemoguće usvojiti ovakav budžet kad u SKS nema dovoljno poslanika iz Stranke za BiH koji bi glasali za ovakav budžet.

Kozadra je napomenuo da se sve stavke koje su prema prijedlogu premijera smanjene odnose na ministarstva koja vode ministri iz SDA, a one su prebačene na ministarstva koje vode ministri iz Stranke za BiH.

Na pitanje novinara zašto onda poslanici u Skupštini KS ne pokrenu inicijativu za smjenu premijera, Kešo je kazao da SDA ne želi proizvoditi probleme nego ih rješavati, ali da u ovom trenutku razmatraju sve mogućnosti.

"Premijer KS mora prihvatiti da se na ovakav način ne može donositi budžet. Mehmedić je proizveo najveću dubiozu u Vladi KS otkako postoji ovaj kanton", kazao je Kozadra.

"Ovo je klasična podvala, koja se sada mora zaustaviti. On je dužan osigurati jedinstvenost vlade, što zasad ne radi, a pitanje je zašto premijer ruši vladu i po čijem nalogu? Nadam se da će građani to uskoro saznati", poručio je ministar obrazovanja i nauke u Vladi KS.

Čedomir Lukić, ministar za stambena pitanja u Vladi KS, podsjetio je da je Vlada u ovom sastavu funkcionirala odlično i kada nije imala premijera te da su svi problemi nastali njegovim dolaskom.

Također su upitali premijera zašto ne uputi finansijsku policiju u preduzeća na koja želi prebaciti novac, koji bi, po riječima Keše, koristio u predizbornu kampanju.

Ovo je Kešo kazao osvrćući se na izjavu premijera Mehmedića koji je najavio da će u komunalna preduzeća uputiti finansijsku policiju.