BiH
0

Usvojen izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je ma današnjoj sjednici Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH kao sveobuhvatni izvještaj o aktivnostima svih ministarstava, samostalnih upravnih organizacija i tijela Vijeća ministara BiH, saopćeno je nakon sjednice.

Prema Izvještaju, Vijeće ministara tokom 2010. godine razmotrilo je 1.129 tačaka dnevnoga reda s 30 održanih sjednica - 26 redovnih, tri vanredne i jedna tematska sjednica. Od 823 programska zadatka Vijeće ministara BiH je u izvještajnom periodu završilo 506 ili 61 posto.

Na sjednicama Vijeća ministara BiH utvrđeno je 30 prijedloga zakona; usvojeno je devet strategija; donesena je 241 odluka i 30 rješenja; data je saglasnost na 67 pravilnika; utvrđeno je 58 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i 156 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora, kao i 92 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora te je usvojeno 158 informacija iz različitih oblasti i 126 izvještaja.

Polazeći od činjenice da su strateški ciljevi Bosne i Hercegovine evroatlantske integracije, aktivnosti u 2010. godini, prije svega, su bile usmjerene na izvršavanje obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznoga režima, provođenje obaveza predviđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, dokumentom Evropsko partnerstvo, te obaveza koje Bosni i Hercegovini predstoje na putu NATO integracija.

Konstatirano je da je Vijeće ministara BiH ispunilo 174 uslova za dobivanje liberaliziranog viznog režima te od 15. decembra 2010. godine građani Bosne i Hercegovine putuju u zemlje članice Evropske unije bez viza, uz posjedovanje biometrijskog pasoša.

Od ukupno 308 aktivnosti planiranih Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz dokumenta "Realizacija obaveza iz dokumenta Evropsko partnerstvo", u izvještajnom periodu u potpunosti je realizirano 76 ili 25 posto, dok je na prijedlog nadležnih institucija prolongirano izvršenje 232 aktivnosti.

Najbolji rezultati postignuti su u oblasti Demokratija i vladavina prava u okviru Političkog kriterija, gdje je od planiranih 27 realizirano 13 aktivnosti, te u oblasti Finansijska kontrola, gdje je realizirano sedam od 11 planiranih aktivnosti, kao i u oblasti Borba protiv organiziranog kriminala i terorizma, gdje su realizirane dvije od tri planirane aktivnosti.

Mjere iz Akcionog plana za provođenje obaveza iz Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sve nadležne institucije provode kontinuirano te je sadašnji stepen provođenja na zadovoljavajućem nivou. Bosna i Hercegovina je tokom 2010. godine ostvarila napredak pribavljanjem statusa Akcionog plana za članstvo (MAP), što je otvorilo vrata BiH za brže integriranje u strukture NATO-a.

Svjesna globalnih prilika na polju ekonomije resorno nadležna ministarstva kontinuirano su radila na štednji u institucijama Bosne i Hercegovine.

Također, nastavljena je saradnja s Međunarodnim monetarnim fondom s ciljem izvršenja obaveza predviđenih stand by aranžmanom.

Vijeće ministara usvojilo je važne strateške dokumente, među kojima su: Strategija razvoja sporta u Bosni i Hercegovini; Strategija razvoja Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka; Strategija komunikacija Vijeća ministara i Strategija Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma 2010. – 2013. godine.

Istovremeno je Vijeće ministara usvojilo Socijalni akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu i Akcioni plan za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine".

Sve ostale aktivnosti kontinuirano su izvršavane u izvještajnom periodu u okviru postojećih kapaciteta organa uprave i političkih prilika.

Na sjednici su usvojeni pojedinačni izvještaji o radu za 2010. godinu: Ureda za zakonodavstvo i Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH; Ureda koordinatora za reformu javne uprave; Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara; Agencije za rad i zapošljavanje BiH; Granične policije BiH; Službe za poslove sa strancima; Agencije za nadzor nad tržištem; Arhiva BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija; Instituta za intelektualno vlasništvo; Konkurencijskog vijeća; Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka; Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja; Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja; Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Strategije u oblasti imigracije i azila i Akcionog plana za period 2008.-2011. godina, zaključno s 31.12.2010. godine; Državne agencije za istrage i zaštitu; Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH; Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja; Komisije za uništavanje opojnih droga; Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO); Službe za zajedničke poslove institucija BiH; Instituta za mjeriteljstvo; kao i Informacija o radu Izvoznog vijeća Bosne i Hercegovine.

Izvještaj Ministarstva vanjskih poslova za 2010. godinu usvojen je uz jedan glas protiv, i to predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Vijeće ministara BiH nije usvojilo Izvještaj o radu Uprave za indirektno oporezivanje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Dopunama Zakona uvode se naknade za odvojeni život, troškove smještaja, za prijevoz na posao i s posla, za ishranu u toku rada, kao i za slučaj teške povrede na radu i porodiljskog odsustva te prekobrojnosti.

Podzakonskim aktima koje donosi Vijeće ministara BiH bit će definirani bliži uslovi za ostvarivanje ovih naknada. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država koje predstavljaju Oružane snage SAD-? u vezi s postavljanjem oficira za vezu.

Ministarstvo odbrane dostavit će Prijedlog memoranduma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Selmo Cikotić.