|

Otkloniti nedostatke iz Izvještaja EU o napretku BiH

Otkloniti nedostatke iz Izvještaja EU o napretku BiH
0
S
SRNA
14.12.2010. u 13:25
0
komentara
0

dijeljenja
Otkloniti nedostatke iz Izvještaja EU o napretku BiH Evropska komisija uočila brojne nedostatke u BiH
Savjet ministra BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije o nalazima i preporukama Evropske komisije sadržanim u Izvještaju o napretku BiH za 2010. godinu i Strategiji proširenja i ključnim izazovima 2010-2011. godine.
Ministarstva i druga tijela uprave zadužena su da razmotre Izvještaj Evropske komisije i da u svoje planove rada za 2011. godinu unesu aktivnosti kojima će prevazići nedostatke navedene u Izvještaju i dokumentu Strategija proširenja i ključni izazovi 2010. - 2011. godine.

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog godišnje platforme o obavještajno-bezbjednosnoj politici, koja sadrži smjernice za rad Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Prijedlog godišnje platforme biće upućen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog sporazuma o saradnji u oblasti turizma između BiH i Hrvatske, te Prijedlog sporazuma o saradnji između BiH i Slovenije u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa, kojim su definisani uslovi za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa na principima reciprociteta i mogućnostima dviju država.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika.

Savjet ministara BiH prihvatio je Inicijativu i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu između BiH i Unikredit banke Austrije AG za projekat "Vodosnabdijevanje i kanalizacija u opštini Čelić" vrijedan 3,1 miliona evra.

Na prijedlog Ministarstva pravde donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Sjedište Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH biće Sarajevo.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je Odluku o nastavku rada Ekspertskog tima radi izrade cjelovitog prijedloga u vezi sa primjenom i provođenjem Sporazuma o pravnom položaju snaga (PfP/NATO SOFA), saopšteno je iz Vijeća minstara BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.