Rasprava
11

Usvojen hitni postupak izjašnjavanja o HDZ-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se i Zahtjev Doma naroda PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je da se ne prihvati hitni postupak i da se u konačnici dođe do rješenja problema implementacije odluka Ustavnog suda BiH.

Državni parlamentarci su prilikom glasanja odlučili da će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatrati po hitnom postupku.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je da mu je drago što je napokon utvrđeno da je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda, a ne Hrvatski narodni saobor koji je samo jedna od brojnih nevladinih organizacija BiH.

Magazinović je kazao da se u medijima pogrešno prezentuje kako je HNS predlagač zakona te da ova organizacija uopće nije ovlaštena da predlaže zakone u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On smatra da je ovaj Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH upućen u parlamentarnu proceduru samo kako bi bio oboren, odnosno da se podignu tenzije u državi i da se pojedinci predstave kao zaštitnici jednog naroda dok završavaju svoje biznise.

"Ja smatram da trebamo uvažiti hitni postupak i ovaj prijedlog zakona hitno oboriti", rekao je Magazinović.

Lovrinović je odgovorio da je HNS subjekt čiji su članovi izabrani zvaničnici u BiH te da je Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH prijedlog HNS-a. On je rekao da je redovni postupak predložio kako bi se došlo do rješenja.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović kazao je da uvođenje novog instituta u okvire parlamentarne demokratije nije dobro, ističući kako u PSBiH ne postoji nikakav HNS, već zastupnici iz reda političkih stranaka. Podsjetio je da na stranici Centralne izborne komisije BiH jasno piše da je mandate u PSBiH dobio HDZ BiH, a ne HNS.

Magazinović je Lovrinoviću odgovorio da je HNS na papiru nevladina organizacija i da ovo udruženje nikako ne može biti predlagač bilo kojeg zakona u PSBiH.

Riječ je uzela i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja je rekla kako je ponosna na to što je članica HNS-a i da u Zastupničkom domu PSBiH postoji klub koji se zove Klub HDZ BiH-HNS.

Zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica demantovala je Borjanu Krišto informišući je da na pločicama ispred zastupnika u PSBiH uopće ne piše HNS, već nazivi parlamentarnih političkih stranaka.