Svako za sebe
24

Ususret neizvjesnim izborima u BiH: Vlast rasklimana, opozicija rasijana

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Htjeli to priznati ili ne, uprkos neizvjesnosti održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora i vlast i opozicija se ponaša u skladu s očekivanjima predizbornog djelovanja - svako za sebe.
Lokalni izbori su za sada pomjereni za sredinu novembra jer se čeka usvajanje državnog budžeta da bi Centralna izborna komisija mogla započeti proceduru logističke pripreme za izbore. Te neizvjesne izbore vlast u Federaciji dočekuje rasklimana u velikoj mjeri, ali ni opozicija se ne može pohvaliti jedinstvom.

Ostavkom na poziciju ministra sigurnosti čelnik SBB-a Fahrudin Radončić zadao je novu glavobolju svom koalicionom partneru SDA. Generalno, odnos SDA i SBB-a uprkos izjavama lidera tih stranaka da se slažu i poštuju dogovore, u velikoj mjeri je poljuljan. To se reflektovalo i na federalnom nivou gdje je SBB javno podržao zahtjev za smjenu Vlade i bez obzira na apsurdnost takvog zahtjeva to pokazuje intenciju kretanja SBB-a. Kao i krajem prošlog mandata, SBB se postepeno izvlači iz koalicije i u javnosti sve više igra ulogu kritičara. Pravo je pitanje kako će se ti odnosi reflektovati naprimjer u Kantonu Sarajevo gdje bez SBB-a nema ni vlasti za SDA.

Izvjesno je da će pravi projekti i oni zadaci zbog kojih vlast i postoji čekati neke mirnije vode. Evidentno je da nužna koalicija SDA uz SBB i DF, SNSD i HDZ ne mogu ništa značajno napraviti kada je riječ o državnom nivou. Tačnije, možda bi i mogli da ih ne opterećuju brojne afere, uslovljavanja i ranija neriješena pitanja.

HDZ također ne pokazuje znakove sigurnog djelovanja te se drže dobro isprobanog recepta uslovljavanja, uz napomenu da gotovo da i nemaju opozicije u svom biračkom tijelu. SNSD, iako kontroliše vlast u entitetu Republika Srpska, na državnom niovu provodi samo politiku blokada, a na ruku im ide gotovo nepostojeća opozicija u tom entitetu.

S druge strane, ni opozicija nije naročito optimistična, barem to ne pokazuje u svom javnom djelovanju. Određeni nivo saradnje tek donekle pokušavaju prikazati NiP, Naša stranka, SDP i NBL, uz podršku nezavisnog kluba u Skupštini Kantona Sarajevo. Međutim, da će svaka stranka za sebe voditi svoju kampanju i da će međusobno jedni drugima "otimati" birače vidljivo je iz protesta u Sarajevu prije nekoliko dana. Naizgled jedinstvena opozicija već dan nakon protesta se posvađala i ispalila strelice netrpeljivosti prema opozicionim konkurentima. Tako se sarajevska opozicija razočarala u Mirsada Hadžikadića i Platformu za progres, odnosno njegovu percepciju odnosa prema protestima. Jasno je kako se izbori budu pridržavali da će opozicione netrpeljivosti, kao i kod stranaka na vlasti, sve više rasti.

U takvim okolnostima građani će dočekati političko ljeto i neizvjesnu jesen. A projekti, interes građana i slično... kad se jednog dana steknu uslovi.