BiH
85

Ustavnopravna komisija ZDPS BiH: BiH treba odustati od Sutorine

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije većinom glasova preporučeno je Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ne usvoji Rezoluciju o Sutorini kojom se tražilo da se ovo područje vrati BiH.

Rezoluciju o Sutorini podržao je jedino zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP), dok su ostali članovi komisije bili protiv uz jedan suzdržan glas. Time je komisija i zvanično usvojila zaključak kojim se predlaže Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da na sjednici koja će biti održana u srijedu ne usvoji Rezoluciju o Sutorini koju je predložio zastupnik Denis Bećirović.

U raspravi koja je prethodila usvajanju ovog zaključka istaknuto je da da je ovo pitanje stvorilo niz problema za BiH, pri čemu je najvidljiviji činjenica da BiH nema ambasadora u Crnoj Gori kao ni Crna Gora u BiH.

Damir Arnaut (SBB) predložio je zaključak da se od Predsjedništva BiH zatraži da nastavi i okonča pregovore s Crnom Gorom kako bi BiH dobila barem jednu granicu koja nije sporna. On je istakao i da su iz ozbiljnih međunarodnih institucija stigla upozorenja da bi usvajanje rezolucije kojom se traži povrat Sutorine bilo štetno za BiH. Njegov prijedlog nije usvojen jer su ostali članovi komisije smatrali kako se sada treba izjasniti o Rezoluciji dok će Predsjedništvo i bez instrukcija nastaviti raditi svoj posao.

Momčilo Novaković je rekao kako je očigledno da postoje dva suprotna stava, a bilo je primjetno da su čak i pojedini stručnjaci mijenjali mišljenje. Ipak, istakao je kako njega nisu uvjerili da BiH nema šanse da putem arbitraže vrati Sutorinu te je stoga odlučio podržati Rezoluciju o Sutorini.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Lazar Prodanović (SNSD) rekao je kako je BiH bespotrebno gubila vrijeme raspravljajući o teritoriju susjedne zemlje te je dodao da BiH nema nikakve šanse ako bi došlo do arbitraže jer Sutorina nije bila u posjedu BiH u vrijeme kada je BiH postala nezavisna.

Šefik Džaferović (SDA) je rekao kako smatra da je dobro što je ovo pitanje otvoreno i osvijetljeno sa svih strana. Ipak, smatra kako BiH nema pravni osnov da traži povrat Sutorine mada je historijski kontekst na strani BiH.

Za sutra u 12 sati najavljena je i javna tribina i konferencija za medije u organizaciji Inicijative za povrat Sutorine. Ovu inicijativu podržali su Dr. Suad Kurtćehajić, Dr. Mustafa Cerić, ali i druge nevladine organizacije kao što su Svjetski bošnjački kongres, Kongres Bošnjaka svijeta, Tuzlanski pokret na čelu sa Selimom Bešlagićem... Tribina će se održati u atriju Hotela Europa.