{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud RS-a o odbacivanju Inzkovih odluka

F
17.2.2010. u 14:04
0
3
Ustavni sud RS-a o odbacivanju Inzkovih odluka
0
Ustavni sud RS-a o odbacivanju Inzkovih odluka
Foto: Arhiv
O zaključcima Narodne skupštine RS-a, kojim se kao neprihvatljive odbacuju posljednje odluke visokog predstavnika u BiH, odlučivat će Ustavni sud RS-a, nakon što danas nije o tome postignut dogovor na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a.
Predsjedavajući Zajedničke komisije Igor Radojičić rekao je u izjavi novinarima, nakon sjednice te komisije, da skupštinski zaključak predstavlja akt koji u dosadašnjoj praksi Ustavnog suda RS-a nije bio predmet stvarne zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, koji je uložio veto na skupštinske zaključke, ostao pri svom stavu o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Ranijim odlukama Ustavnog suda RS-a bilo je obrazloženo da zaključci imaju karakter političkog odlučivanja, a ne pravnog akta“, naveo je Radojičić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić s druge strane očekuje pozitivnu odluku Ustavnog suda RS-a bez obzira na raniju praksu, uz stav da je u jednom slučaju zaključak Narodne skupštine RS-a suspendovan od visokog predstavnika u BiH.

Ramić je kazao da to znači da zaključci ipak imaju karakter pravnog akta te da će Ustavni sud RS-a prilikom razmatranja ovog pitanja i to uzeti u obzir.

Skupštinski zaključci se odnose na odluku viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka vezano za produženje mandata stranih sudija i tužilaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: