{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"O vetu Bošnjaka odlučuje zajednička komisija"

F
2.2.2010. u 16:22
0
0
"O vetu Bošnjaka odlučuje zajednička komisija"
0
"O vetu Bošnjaka odlučuje zajednička komisija"
Vijeće naroda RS (Foto: SRNA)
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a odlučivat će o vetu Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS u vezi s odlukom visokog predstavnika u BiH od 14. decembra, a o kojima danas nije postiguta saglasnost na sjednici Vijeće naroda RS-a.
Predsjednik Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević kazao je nakon sjednice da ovu inicijativu nisu podržala tri kluba - srpski, hrvatski i klub ostalih, a da će, ukoliko i na Zajedničkoj komisiji ne bude dogovora, konačnu odluku dati Ustavni sud RS-a.

Osmančević je precizirao da Klub Bošnjaka insistira na pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke oko odluke visokog predstavnika u BiH, jer smatra da su njima ozbiljno uzdrmani temelji Dejtonske BiH.

Klub Bošnjaka je mišljenja, precizirao je, da su odluke Vlade RS-a preko zaključaka Narodne skupštine RS-a direktni atak na Dejtonski sporazum i da su pitanja kao što su osporavanje Tužilaštva i Suda BiH ozbiljna pitanja koja u situaciji u kojoj se nalazi BiH mogu dovesti do daljnjeg nazadovanja u procesima u BiH.

Sve to, smatraju, dovodi u pitanje i autoritet visokog predstavnika.

Osmančević je rekao da će Klub Bošnjaka insistirati na osporavanju skupštinskog zaključka bez obzira na to što je u ranijoj praksi Ustavni sud RS-a odbacivao zaključke, rezolucije i oduke parlamenta RS-a na koje je pokrenut vitalni nacionalni interes, jer su pravno neobavezujuće.

Podsjećanja radi, zaključcima Narodne skupštine RS-a, na prijedlog Vlade RS-a, odbačene su nametnute odluke visokog predstavnika od 14. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: