Dževad Osmančević
0

"O vetu Bošnjaka odlučuje zajednička komisija"

FENA
Vijeće naroda RS (Foto: SRNA)
Vijeće naroda RS (Foto: SRNA)
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a odlučivat će o vetu Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS u vezi s odlukom visokog predstavnika u BiH od 14. decembra, a o kojima danas nije postiguta saglasnost na sjednici Vijeće naroda RS-a.

Predsjednik Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević kazao je nakon sjednice da ovu inicijativu nisu podržala tri kluba - srpski, hrvatski i klub ostalih, a da će, ukoliko i na Zajedničkoj komisiji ne bude dogovora, konačnu odluku dati Ustavni sud RS-a.

Osmančević je precizirao da Klub Bošnjaka insistira na pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke oko odluke visokog predstavnika u BiH, jer smatra da su njima ozbiljno uzdrmani temelji Dejtonske BiH.

Klub Bošnjaka je mišljenja, precizirao je, da su odluke Vlade RS-a preko zaključaka Narodne skupštine RS-a direktni atak na Dejtonski sporazum i da su pitanja kao što su osporavanje Tužilaštva i Suda BiH ozbiljna pitanja koja u situaciji u kojoj se nalazi BiH mogu dovesti do daljnjeg nazadovanja u procesima u BiH.

Sve to, smatraju, dovodi u pitanje i autoritet visokog predstavnika.

Osmančević je rekao da će Klub Bošnjaka insistirati na osporavanju skupštinskog zaključka bez obzira na to što je u ranijoj praksi Ustavni sud RS-a odbacivao zaključke, rezolucije i oduke parlamenta RS-a na koje je pokrenut vitalni nacionalni interes, jer su pravno neobavezujuće.

Podsjećanja radi, zaključcima Narodne skupštine RS-a, na prijedlog Vlade RS-a, odbačene su nametnute odluke visokog predstavnika od 14. decembra.