Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS

F
FENA
5.1.2010. u 15:59
0
41
Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS
0
Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključak Narodne skupštine RS-a, kojim su potvrđeni stavovi Vlade RS-a povodom odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da produži mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.
”Skupštinski zaključak usvojen tim povodom je neprihvatljiv i neutemeljen jer se njime dovodi u pitanje ustavnopravni sistem BiH. Klub Bošnjaka smatra da taj zaključak dovodi u pitanje posebno pravosudni sistem, negirajući Sud i Tužilaštvo BiH i smatrajući ih stranim tijelima u pravosudnom sistemu”, pojasnio je predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić.

On je, nakon sjednice ovog kluba, naglasio da Klub Bošnjaka smatra da bez djelovanja Suda i Tužilaštva BiH ne bi bilo procesuiranja najtežnih ratnih zločina, pogotovo u RS-u, dodajući da nadležnosti visokog predstavnika postoje u Dejtonskom sporazumu, posebno u Aneksu 10.

Komentirajući najave mogućeg referenduma u RS-u, Ramić je rekao da će se Klub Bošnjaka o tom pitanju kao i o pitanju izmjena postojećeg zakona o referendumu izjasniti kada se to nađe u skupštinskoj proceduri.

Na pitanje da li je moguđe pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje usvaja Narodna skupština RS-a, Ramić je podsjetio da skupštinski zaključak također predstavlja pravni akt na koji se može uložiti veto.


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: