Inzkove odluke
0

Bošnjaci stavili veto na zaključke NSRS

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključak Narodne skupštine RS-a, kojim su potvrđeni stavovi Vlade RS-a povodom odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da produži mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

”Skupštinski zaključak usvojen tim povodom je neprihvatljiv i neutemeljen jer se njime dovodi u pitanje ustavnopravni sistem BiH. Klub Bošnjaka smatra da taj zaključak dovodi u pitanje posebno pravosudni sistem, negirajući Sud i Tužilaštvo BiH i smatrajući ih stranim tijelima u pravosudnom sistemu”, pojasnio je predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić.

On je, nakon sjednice ovog kluba, naglasio da Klub Bošnjaka smatra da bez djelovanja Suda i Tužilaštva BiH ne bi bilo procesuiranja najtežnih ratnih zločina, pogotovo u RS-u, dodajući da nadležnosti visokog predstavnika postoje u Dejtonskom sporazumu, posebno u Aneksu 10.

Komentirajući najave mogućeg referenduma u RS-u, Ramić je rekao da će se Klub Bošnjaka o tom pitanju kao i o pitanju izmjena postojećeg zakona o referendumu izjasniti kada se to nađe u skupštinskoj proceduri.

Na pitanje da li je moguđe pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje usvaja Narodna skupština RS-a, Ramić je podsjetio da skupštinski zaključak također predstavlja pravni akt na koji se može uložiti veto.