{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud odlučio: Zvizdić i Primorac su nelegalno smijenjeni

S
28.8.2012. u 17:45
0
54
Ustavni sud odlučio: Zvizdić i Primorac su nelegalno smijenjeni
0
Ustavni sud odlučio: Zvizdić i Primorac su nelegalno smijenjeni
Denis Zvizdić
Ustavni sud Federacije BiH donio je danas presudu kojom se utvrđuje da je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 26. juna održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen Ustav FBiH.
Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon današnje rasprave o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih funkcionera Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji osporavaju legalnost i odluke sa sjednice tog doma održane 26. juna, na kojoj su oni i smijenjeni.

Zvizdić i Primorac tvrde da su se Sudu obratili isključivo zbog toga što smatraju da je ta sjednica održana nezakonito i neustavno, mimo poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu proglašena je nakon što je SDP BiH objavio raskid koalicije u BiH sa SDA.

U novoj većini, sa SDP-om su dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH
(SBB).

Na sjednici od 26. juna Zvizdić je smijenjen sa mjesta predsjedavjućeg Predstavničkog doma kao kadar SDA, a umjesto njega je imenovan Fehim Škaljić iz SBB-a BiH.

Smijenjen je i potpredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: