{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić: Sjednica je održana nezakonito, ali ćemo poštovati odluku suda

F
28.8.2012. u 14:10
0
7
Zvizdić: Sjednica je održana nezakonito, ali ćemo poštovati odluku suda
0
Zvizdić: Sjednica je održana nezakonito, ali ćemo poštovati odluku suda
Denis Zvizdić
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, nakon današnje rasprave, naknadno će objaviti odluku o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih dužnosnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji osporavaju legalnost i odluke sjednice tog doma održane 26. juna ove godine, na kojoj je jedna od odluka bila i njihova smjena.
U današnjoj sudskoj raspravi Zvizdić i Primorac su zastupali stav da je nelegalnost ove sjednice u tome što je održana navedenog datuma iako je Zvizdić kao predsjedavajući već bio uputio obavijest poslanicima o njenom odgađanju za početak jula.

Suprotnu stranu u ovom sporu zastupali su su Tomo Vidović i Nasir Beganović, predstavnici nove parlamentarne većine, proglašene također na osporenoj sjednici.

Obojica su novinarima kazali da o odgodi nisu obaviješteni službenim putem blagovremeno.

Njihovo je mišljenje da Zvizdić i Primorac, kao smijenjeni dužnosnici iz "stare" parlamentarne većine, pokretanjem ovog slučaja pred Ustavnim sudom, žele usporiti novonastale demokratske procese u Federaciji, pokrenute uspostavom nove većine.

Zvizdić i Primorac, pak, tvrde da su se Sudu obratili isključivo zbog toga što smatraju da je sjednica od 26. juna održana nezakonito i neustavno, mimo poslovnika Predstavničkog doma.

Zvizdić je novinarima izjavio da uvažava činjenicu da u nekoj sredini može biti proglašena drugačija parlamentarna većina od dotadašnje, ali do danas mu nije jasno, kaže, zašto je u Federaciji to obavljeno tako ishitreno kad je navedena sjednica bila odgođena za samo nekoliko dana.

Kakva god da bude konačna odluka Ustavnog suda, on će je ispoštovati, izjavio je također.

Nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu proglašena je nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U novoj većini, sa socijaldemokratima su Hrvatska demokratska zajednica BiH, Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za bolju budućnost BiH.

Na sjednici od 26. juna ove godine, Denis Zvizdić, predsjedavjući Predstavničkog doma i kadar Stranke demokratske akcije, smijenjen je voljom novoproglašene većine, a umjesto njega je za predsjedavajućeg imenovan Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Dopredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, koja je kao i Zvizdićeva stranka bila u starom savezništvu sa socijaldemokratima, smijenjen je također, a za novog dopredsjedavajućeg imenovan Tomo Vidović iz Socijaldemokratske partije.

Nasir Beganović, koji je s Vidovićem danas zastupao drugu stranu u sporu Denisa Zvizdića i Stanka Pimorca pred Ustavnim sudom, član je Saveza za bolju budućnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: