BiH
0

Ustavni sud: Nema povrede vitalnog bošnjačkog naroda

SRNA
Ustavni Sud BiH danas je utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije u BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staše Košarca za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno za utvrđivanja da li postoji ustavni osnov da se proglasi navedeni prijedlog zakona štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud BiH je utvrdio da postupak usvajanja Zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prenos električne energije treba da se provede prema proceduri Ustava BiH.

Odlučujući o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staše Košarca da se ispita regularnost postupka u predmetu koji se odnosi na utvrđivanje da li postoji ustavni osnov da se proglasi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud je utvrdio da Prijedlogom ovog zakona, kojim se reguliše sastav i broj članova Gradskog vijeća Mostara i način njihovog biranja, kao i minimalna kvota zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina, nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba da se provede shodno proceduri iz Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopuštene zahtjeve Sime Savanovića za ocjenu ustavnosti člana 47 stav pet i člana 172 stav jedan Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske, Radovana Stankovića za ocjenu ustavnosti Zakona o sudu BiH – prečišćeni tekst, i zahtjev Renada Šeremeta za ocjenu ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska, zato što su zahtjeve podnijela neovlaštena lica.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici biće u roku od mjesec dana dostavljene podnosiocima zahtjeva i apelantima, te objavljene na veb stranici Ustavnog suda BiH.