Muk u pravosuđu
2

Ustavni sud još 2016. godine obavijestio Tužilaštvo da RS ne poštuje odluku o 9. januaru

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u oktobru 2016. godine obaviješteno da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ne poštuje odluku kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim, potvrđeno nam je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom se usvaja zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Iz Ustavnog suda BiH kažu da je tada utvrđeno da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodnoj skupštini Republike Srpske naloženo je da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke, usaglasi član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske s Ustavom Bosne i Hercegovine te da u zadatom roku obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

"Istom odlukom je obustavljen postupak povodom zahtjeva Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 43/07) zbog toga što je podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva", rekli su iz Ustavnog suda BiH.

Dodaju da je Ustavni sud BiH 30. novembra 2016. godine donio rješenje kojim se utvrđuje da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine te da odredba člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja ovog rješenja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

"U skladu s članom 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ovo rješenje je dostavljeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 11. oktobra 2016. godine", kazali su nam iz Ustavnog suda BiH.

Na drugoj strani, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već dvije godine odbija komentarisati neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Šta više, ova pravosudna institucija odbija odgovoriti na pitanja da li u Tužilaštvu BiH još uvijek postoji formiran predmet koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS-a, a na osnovu rješenja o neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH te koliko je tačno predmeta formirano, a koji imaju direktne veze s obilježavanjem 9. januara.

Naime, Krivični zakon Bosne i Hercegovine jasno kaže da će službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta BiH, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjećamo, problem u vezi s neustavnim obilježavanjem Dana RS-a i nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH u smislu krivičnog zakonodavstva do danas nisu uspjeli riješiti ni bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, a ni aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić.

Analitičari često spekulišu kako Tužilaštvo BiH nema ni volje, a ni želje da se uhvati ukoštac s ovim krivičnim djelom koje ima dalekosežne posljedice i na politička dešavanja u zemlji.

Posebnu sjenu na kompletan slučaj baca i činjenica da je Sud BiH odbacio kao neosnovanu optužnicu Tužilaštva BiH u vezi s održanim referendumom o Danu RS-a. Prije toga, Tužilaštvo BiH iz optužnice je izbacilo imena predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića.