{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud FBiH 29. augusta o predmetu Budimir-Nikšić

S
24.7.2012. u 18:25
0
8
Ustavni sud FBiH 29. augusta o predmetu Budimir-Nikšić
0
Ustavni sud FBiH 29. augusta o  predmetu Budimir-Nikšić
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) odlučio je da 29. augusta bude oržana sjednica ovog suda sa javnom raspravom na kojoj će se odlučivati o zahtjevu koji je podnio predsjednik ovog entiteta Živko Budimir u vezi sa rješavanjem spora između njega i predsjednika Vlade Nermina Nikšića o poštivanju odluke o prihvatanju ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.
Ustavni sud je donio rješenje o spajanju ovog predmeta sa predmetom za rješavanje spora između predsjednika Vlade i predsjednika FBiH u vezi sa donošenjem odluke predsjednika FBiH o prihvatanju ostavke federalnog ministra za prostorno uređenje.

Ustavni sud je odlučio da u ova dva predmeta nije moguće donijeti privremenu mjeru jer postoje sporna pitanja koja se jedino mogu riješiti zakazivanjem javne rasprave.

Federalni Ustavni sud je donio i odluku da 28. augusta bude održana sjednica sa javnom raspravom o predmetu koji se odnosi na rješavanje spora između Denisa Zvizdića i Stanka Primorca sa Predstavničkom domom Parlamenta FBiH, a u vezi sa njihovim smjenama, kao i ostalih odluka donesnih na 16 sjednici ovog doma.

Ustavni sud FBiH je donio ovu odluku s obzirom na brojna sporna pitanja na koja nije dobio odgovor, a koja se ne mogu riješiti bez aktivnog učešća svih stranaka u postupku.

U saopštenju iz ove pravosudne institucije navodi se da je Ustavni sud stanovišta da vođenje odgovorne politike od strane zakonodavne i izvršen vlasti u FBiH pretpostavlja uzdržanost u donošenju značajnih odluka u narednom periodu do rješavanja pokrenutih sporova pred ovom institucijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: