Predstavnički dom FBiH
68

Ustamujić: Povećati aktivizam mladih da sami odlučuju o sebi

FENA
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Komisija za pitanja mladih Predstavničkog doma FBiH danas je raspravljala o Nacrtu zakona o volontiranju.

"Pozitivno sam iznenađen koliko je prihvaćen ovaj zakon, jer je od 112 zastupnika u oba Doma njih 107 podržalo zakon. Velika je stvar što u novom zakonu više neće biti volontera, koji su tretirani kao jeftina radna snaga. Dugoročno volontiranje omogućava mladim ljudima da stiču radno iskustvo, odnosno da će im to neformalno obrazovanje sutra biti priznato kao radno iskustvo“, rekao je Feni predsjednik Komisije za pitanja mladih Mirza Ustamujić.

Na taj način povezat će se tržište rada i školske ustanove.

"Svjesni smo da ovim zakonom ne možemo riješiti problem nezaposlenosti, ali ćemo sigurno postići konkurentniju radnu snagu u smislu mladih. Tendencija je da se poveća aktivizam mladih i da vide da mogu sami odlučivati o svojoj sudbini“, tvrdi Ustamujić.

U aprilu je, kaže, Hrvatska pokrenula slično rješenje koje ima veze s onim što Komisija za pitanja mladih danas radi, te su članovi Komisije ponosni što regija prati njihov rad, jer se ranijih godina dešavalo da oni moraju pratiti rad susjednih zemalja.

Plan nakon današnje rasprave, ističe, je da u narednih deset dana zasjeda Komisija za pitanja mladih da bi sve sugestije ugradila u Zakon te da u junu ili julu 'imamo u oba doma zakon' na usvajanju.