Sramota za glavni grad
276

Šta je sa obećanjima Vlade KS? Usred sezone Sarajevo turiste dočekuje sa deponijama pored ulica

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Odvoz smeća već duže vrijeme je aktuelan problem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sada je posebno došao do izražaja u naselju Dobrinja.

Iako je novi premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk tokom preuzimanja ove funkcije obećao da će "umiti" grad te da će se posebna pažnja obratiti na komunalni sektor "gdje se najbolje vidi kvalitet svakodnevnog života".

"Ne samo da ćemo grad držati čistim već ćemo pozvati građane na saradnju kroz kontaktni centar. Podizanje svijesti podići ćemo aktivnijim radom komunalne policije. Pitanje zbrinjavanja otpada, njegovo pametnije i ekonomski isplativije zbrinjavanje bazirano na konceptu cirkularne ekonomije za koju ću se zalagati", poručio je tada Uk.

Rezultati se, međutim, ne mogu vidjeti.

Dobrinja, naselje kroz koje mora proći svaka osoba koja sleti u glavni grad naše zemlje, tokom turističke sezone, umjesto da spremno dočeka povećan broj turista, tone u smeću. Pored neurednih kontejnera koji stoje prepuni, kao i u većini sarajevskih naselja, u ulici A transverzala "Michael Schumacher" kod sarajevskog aerodroma stvorila se deponija, koja se danas i zapalila.

Pored toga što takvi prizori stvaraju izuzetno lošu sliku svakome ko prođe pored deponije smeća pored ulice, otpad koji je ostavljen usred ulice nosi i druge opasnosti i neugodnosti. Vatra sa deponije na visokim temperaturama može se brzo proširiti i nanijeti veliku štetu kako zelenim površinama u blizini, tako i zgradama u blizini.

Iz KJKP "Rad" navode da su na ovoj lokaciji ranije postojali kontejneri za odlaganje otpada koji su uklonjeni jer u iste nije se odlagao komunalni otpad, već sve drugo.

"U više navrata kontejneri su zapaljeni i komunalni redari četiri ili pet puta pravili službene zabilješke sa par romskih porodica koja prebiraju po kontejnerima i odlažu otpad pored kontejnera. S obzirom na to da nema kontejnera i nije uređen prostor za kontejnere, odlaganje otpada na svim lokacijama poput ove je zabranjeno", naveli su.

Odlaganje kabastog, građevinskog i zelenog otpada kojeg su prepuni kontejneri i površina oko njih je zabranjeno te se mora zbrinjavati na poseban način, pojasnili su iz KJKP "Rad" bez pojašnjenja zašto otpad danima leži pored kontejnera.

O tome zašto deponija koja se samo proširuje nije uklonjena već nekoliko dana, iz KJKP "Rad" su kazali da je pravo pitanje zapravo zašto je otpad uopšte odložen ukoliko je zabranjeno ili zašto bilo ko od lokalnog stanivništva nije prijavio ono što drugi odlažu na Eko telefon.

Klix je međutim, od građana dobio dojavu da iz Rada ne reaguju na prijave te stoga mole medije da skrenu pažnju na ovaj problem.