Dom naroda PSBiH
0

Uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu.

Ovim zakonom postavlja se zakonodavni okvir za uvođenje sistema digitalnih tahografa u BiH. Tahograf je uređaj u cestovnom saobraćaju za prikaz i bilježenje brzine, vremena, pređenog puta i vremena rada i odmora vozača.

Bosna i Hecegovina, kao potpisnica AETR sporazuma (Evropskog sporazuma o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodni cestovni prijevoz), ima rok da do 16. juna uvede u primjenu sistem digitalnih tahografa.

Prema odredbama ovog sporazuma, sva vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone moraju imati ugrađen analogni tahograf, a od 16. juna sva nova vozila koja se prvi put registriraju u BiH morat će imati ugrađen digitalni tahograf. U protivnom, prijevoznicima iz BiH će najvjerovatnije biti onemogućen izlazak van granica BiH, odnosno neće im se dozvoliti ulazak u druge države potpisnice AETR sporazuma.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije ovaj zakon usvojio u nešto drugačijem tekstu, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Delegati su prihvatili izvještaj zajedničke komisije oba doma koja je usaglasila identičan tekst Zakona o duhanu BiH.

Ovim zakonom uspostavljaju se jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana, uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda.

Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja.

Ovim zakonom bit će pojednostavljena administrativna procedura registracije direktnih stranih ulaganja u BiH, što će utjecati na stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja i značajniji priliv investicija.

Usvojen je i Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH kojim se predviđa da procesom deminiranja ubuduće rukovodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

S obzirom na to da su ova dva zakona usvojena u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti njihovo usaglašavanje.