{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana

F
9.4.2010. u 14:04
0
0
Uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana
0
Uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu.
Ovim zakonom postavlja se zakonodavni okvir za uvođenje sistema digitalnih tahografa u BiH. Tahograf je uređaj u cestovnom saobraćaju za prikaz i bilježenje brzine, vremena, pređenog puta i vremena rada i odmora vozača.

Bosna i Hecegovina, kao potpisnica AETR sporazuma (Evropskog sporazuma o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodni cestovni prijevoz), ima rok da do 16. juna uvede u primjenu sistem digitalnih tahografa.

Prema odredbama ovog sporazuma, sva vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone moraju imati ugrađen analogni tahograf, a od 16. juna sva nova vozila koja se prvi put registriraju u BiH morat će imati ugrađen digitalni tahograf. U protivnom, prijevoznicima iz BiH će najvjerovatnije biti onemogućen izlazak van granica BiH, odnosno neće im se dozvoliti ulazak u druge države potpisnice AETR sporazuma.

S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije ovaj zakon usvojio u nešto drugačijem tekstu, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Delegati su prihvatili izvještaj zajedničke komisije oba doma koja je usaglasila identičan tekst Zakona o duhanu BiH.

Ovim zakonom uspostavljaju se jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana, uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda.

Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja.

Ovim zakonom bit će pojednostavljena administrativna procedura registracije direktnih stranih ulaganja u BiH, što će utjecati na stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja i značajniji priliv investicija.

Usvojen je i Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH kojim se predviđa da procesom deminiranja ubuduće rukovodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

S obzirom na to da su ova dva zakona usvojena u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti njihovo usaglašavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: