{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o duhanu BiH

F
23.2.2010. u 13:08
0
1
Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o duhanu BiH
0
Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o duhanu BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o duhanu Bosne i Hercegovine, kojim će biti uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana.
Prijedlogom zakona uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda. Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Prijedlogom zakona omogućava se uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora i bolja zaštita domaće proizvodnje te usvajaju međunarodni standardi i norme u ovoj oblasti.

Kako se navodi u obrazloženju ovog zakona, godišnje potrebe bosanskohercegovačkog tržišta duhanskih proizvoda su oko 8.000 tona. Sve tvornice u BiH proizvedu oko 5.000 tona duhana godišnje.

S obzirom na to da je Dom naroda ovaj zakon usvojio u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Predstavnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH. Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste prilagođavanje stvarnim potrebama bh. proizvođača, na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po Kombiniranoj nomenklaturi Evropske unije, čime će se dovesti u ravnopravniji položaj o pitanju konkurentnosti svojih proizvoda.

Uvođenje novih kvota uslijedilo je na osnovu iskazanih zahtjeva domaćih prerađivača mesa za dovođenje u ravnopravniji položaj o pitanju konkurentnosti, uz propisanu obavezu otkupa od domaćih primarnih proizvođača.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH.

Donošenjem ovog zakona Bosna i Hercegovina, u skladu sa zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), stvara uvjete za zaštitu intelektualne svojine, čime će se potpuno uspostaviti sistem zaštite prava za organizirani nastup na tržištu i uključenje u WTO i Evropsku uniju (EU).

Zaštita novih biljnih sorti predstavlja oblik intelektualnog vlasništva koje je dodijeljeno kao isključivo pravo korištenja sorte njenom stvaraocu ili je uspostavljeno radi zaštite nove sorte biljke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: