PSBiH
0

Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o duhanu BiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o duhanu Bosne i Hercegovine, kojim će biti uspostavljeni jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana.

Prijedlogom zakona uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda. Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH.

Prijedlogom zakona omogućava se uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora i bolja zaštita domaće proizvodnje te usvajaju međunarodni standardi i norme u ovoj oblasti.

Kako se navodi u obrazloženju ovog zakona, godišnje potrebe bosanskohercegovačkog tržišta duhanskih proizvoda su oko 8.000 tona. Sve tvornice u BiH proizvedu oko 5.000 tona duhana godišnje.

S obzirom na to da je Dom naroda ovaj zakon usvojio u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Predstavnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH. Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste prilagođavanje stvarnim potrebama bh. proizvođača, na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po Kombiniranoj nomenklaturi Evropske unije, čime će se dovesti u ravnopravniji položaj o pitanju konkurentnosti svojih proizvoda.

Uvođenje novih kvota uslijedilo je na osnovu iskazanih zahtjeva domaćih prerađivača mesa za dovođenje u ravnopravniji položaj o pitanju konkurentnosti, uz propisanu obavezu otkupa od domaćih primarnih proizvođača.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH.

Donošenjem ovog zakona Bosna i Hercegovina, u skladu sa zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), stvara uvjete za zaštitu intelektualne svojine, čime će se potpuno uspostaviti sistem zaštite prava za organizirani nastup na tržištu i uključenje u WTO i Evropsku uniju (EU).

Zaštita novih biljnih sorti predstavlja oblik intelektualnog vlasništva koje je dodijeljeno kao isključivo pravo korištenja sorte njenom stvaraocu ili je uspostavljeno radi zaštite nove sorte biljke.