{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješni Dino Zelenika: 23-godišnji Bosanac u Velikoj Britaniji vodeći stručnjak za orhideje

4.9.2014. u 14:55
155
65
Uspješni Dino Zelenika: 23-godišnji Bosanac u Velikoj Britaniji vodeći stručnjak za orhideje
155
Uspješni Dino Zelenika: 23-godišnji Bosanac u Velikoj Britaniji vodeći stručnjak za orhideje
Foto: Dan Regan
Dok je imao tri ili četiri godine, u vrijeme kada djeca od svojih roditelja dobivaju igračke, Dini je majka donosila bukete cvijeća i biljke u saksijama.
Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Dino u Velikoj Britaniji živi već 14 godina, otkako se njegova majka zaljubila u Amerikanca sa britanskom adresom koji je za vrijeme rata boravio u BiH.

No, prije nego su otišli iz BiH, Dino je u izlogu jedne cvjećare ugledao bijelu orhideju i pitao mamu može li je kupiti.

"Mama mi je kazala kako su orhideje izuzetno teške za održavanje, te da gotovo nikad ne prežive", priča Dino, nakon čega se rodila fascinacija uzgojem biljaka, i prije nego je njegova mama Stela znala, Dino se odlučio da joj dokaže suprotno.

"Kad smo došli u Veliku Britaniju, počeo sam uzgajati cvijeće na prozoru i moram priznati da je prvih nekoliko biljaka uginulo", priča Dino koji je upravo diplomirao na fakultetu UWE (University of the West of England).

Do perioda kad je napunio 12, molio je mamu da se pridruži bristolskom i West Orchid udruženju ljubitelja orhideja.

"Bilo je jako smiješno jer im je mama telefonirala, a oni su pitali je li sigurna, budući da se ne radi o igri i zabavi. Kad smo otišli tamo, mislili su kako se moja mama želi učlaniti, pa su rekli kako bi bilo dobro da imaju nekog mlađeg. Kad je pokazala na mene i rekla da sam zapravo ja taj koji želim da se učlanim, ostali su zapanjeni", priča Dino.

Ipak, razloga za brigu nisu imali, budući da su za Dinu, koji živi u Emersons Greenu sa majkom i očuhom Markom Holderom, orhideje vrlo ozbiljan posao. Za vrijeme njegovog članstva u ovom udruženju, Dino je imao priliku da uči od člana Iana Parsonsa koji orhideje uzgaja već 40 godina i koji je Dini poklonio staklenik koji koristi još i danas.

"Staklenik ima grijanje i vlažnost kako bi se omogućili savršeni uslovi za uzgajanje mojih biljaka, a među njima se nalaze i biljke mesožderke, kao i mala količina začina", pojašnjava Dino.

Foto: Dan Regan
Foto: Dan Regan


Do svoje 17. godine, Dino je na godišnjem showu udruženja ljubitelja orhideja Devon Orchid osvojio prvu nagradu. Sada uzgaja rijetke vrste orhideja, a sigurno ne neke od "hibrida koje možete vidjeti u supermarketima."

Godine 2011., dok je još bio tinejdžer, imao je priliku da učestvuje kao sudac je na 20. svjetskoj konferenciji o orhidejama u Singapuru.

Sada putuje u Johannesburg u Južnoj Africi, ovaj put kao gost predavač, jedan od izlagača, ali i sudija, čime je kompletirao pet godina treninga. Po povratku, putuje u Laos na šest mjeseci kako bi propagirao ideju uzgoja i očuvanja orhideja u zabačenim dijelovima zemlje. Njegov rad finansira Simon Pugh-Jones i Writhlington Orchid projekat iz Radstocka.

"Simon jer prije nekoliko godina osnovao laboratoriju tamo i to je veliki izazov kojem se radujem", kaže Dino.

A šta njegovi prijatelji kažu za njegovu ljubav i opsesiju?

"Jedno su vrijeme moji prijatelji vjerovali kako je moja strast jako čudna. Ali sad misle kako je to odlično, te kako stare, mislim da uviđaju važnost lijepog vrta i biljaka", navodi Dino.

U svijetu postoji 25.000 vrsta orhideja, a za 2.000 njih Dino smatra da su predivne.

"Ljudska percepcija orhideja zasnovana je samo na onome što vide u supermarketima, ali to je samo vrh ledenog brijega. U svijetu postoji oko 25.000 različitih vrsta, neke od njih su veoma male, dok neke, kao Grammatophyllum iz Istočne Azije mogu težiti i nekoliko tona i biti visoke skoro dva metra", pojašnjava ovaj mladić.

Dininina najdraža vrsta je Cattleya iz Južne Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: